Nacionālās būvniecības tradīciju interpretācija mūsdienās - Rimša, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Latvija ir bagāta ar arhitektūras pieminekļiem, it īpaši zemnieku sētām. Mūsu nacionālās būvniecības gaitas ir veidojušās ļoti sarežģītos vēsturiskos apstākļos, jo sava ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ, Baltijas jūras krasti vienmēr bijuši par dažādu valstu cīņas objektu, kas arī ietekmējis mūsu nacionālās būvniecības tradīcijas. Diplomdarba mērķis – iepazīstināt lasītāju ar Latvijas valsts nacionālās būvniecības tradīcijām no senatnes līdz mūsdienām, kā arī izstrādāt individuālās dzīvojamās mājas interjera dizaina projektu, par pamatu ņemot nacionālās būvniecības tradīcijas. Lai sasniegtu mērķi, balstoties uz teorētiskās analīzes, pētījumā rasts priekšstats par latvju zemnieku sētu vēsturi un to apbūvi, kā arī sniegta mūsdienu analogu objektu izpētes analīze. Darbam pievienoti 2 pielikumi: teorētiskais apskats un pētījuma daļa – 1 attēlu pielikums, radošais projekts – plāni un rasējumi, tāme, 3D vizualizācijas.

Latvia is a country rich with architectural monuments, especially with farmer yards. The guidelines of our national construction have been developing through very specific historical circumstances. The coasts of Baltic Sea have historically been an object and location of many different military conflicts; consequently it has left an influence on the traditions of our national construction features. The main goal of this diploma thesis is to introduce readers with the traditions of Latvian national construction, as well as to develop the design project of residential house interior based on these traditions. By basing on this study’s theoretical analysis here is discussed history of Latvian farmer yards and it is provided with analysis of modern analogues. The study has two attachments: 1 - theoretical review and study provided with images, 2 - creative project – plans and drawings, estimate, 3D visualizations.
Interpretation of national construction traditions in nowadays
Keywords: Mākslas zinātne