KMR spektroskopijas pielietojums fluorbenzoskābju un fluorbenzamīdu kristalizācijas pētījumos - Kresse, Ilva (Latvijas Universitāte, 2019)
Kresse I. Darba vadītājs Dr. Chem. Bobrovs R. Maģistra darbs, 53 lapaspuse, 34 attēli, 10 tabulas, 37 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darba literatūras apskatā aplūkotas fluorbenzoskābju un fluorbenzamīdu kristāliskās struktūras, starpmolekulārie mijiedarbību veidi, kur īpaša uzmanība pievērsta ūdeņraža saitēm un π-π mijiedarbībām, uzskaitītas kodolu magnētiskās rezonanses metodes, kuras tiek izmantotas pašasociācijas pētījumos un aprakstīts kristalizācijas process. Eksperimentālajā daļā uzņemti protonu, oglekļa un fluora kodolmagnētiskās rezonanses spektri dažādu koncentrāciju etanola-d6, dioksāna-d8, acetona-d6 un DMSO-d6 šķīdumiem visām izmantotajām fluorbenzoskābēm un fluorbenzamīdiem, kā arī – toluolam un etiķskābei. Iegūtie dati analizēti, izdarot secinājumus par molekulu pašasociāciju šķīdumos. Šķīdumiem uzņemti relaksācijas laika T1 mērījumi, kas papildina informāciju par iespējamajām asociātu izmēru izmaiņām.

Kresse I. Supervisor Dr. Chem. Bobrovs R. Master thesis, 53 pages, 34 pictures, 10 tables, 37 references. In Latvian. The theorethical part of this research looks at crystalline structures of fluorobenzoic acids and fluorobenzamides, intermolecular interaction with particular focus on π-π stacking and hydrogen bond. Also author has listed NMR methodes which are used for self-association studies, and also crystallization process is described. In the experimental part proton, carbon and fluorine nuclear magnetic resonance spectrum of various concentrations in different deuterium solvents - ethanol-d6, dioxane-d8, acetone-d6 and DMSO-d6 were taken for all fluorobenzoic acid and fluorobenzoamide, and also for toluene and acetic acid. The obtained data were analysed to get conclusions about the self-association of molecules in solutions. Relaxation time T1 measurements have been taken for the solutions, which gives an extra information about the possible size changes of associates.
Crystallization study of fluorobenzoic acid derivatives via NMR spectroscopy
Keywords: Ķīmija; FLUORBENZOSKĀBES; FLUORBENZAMĪDI; ŪDEŅRAŽA SAIŠU DIMĒRI; π-π MIJIEDARBĪBAS; PAŠASOCIĀCIJA