Radiogrāfera kompetence abdominālajā datortomogrāfijā virsnieru adenomas gadījumā - Breča, Lauma (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbs “Radiogrāfera kompetence abdominālajā datortomogrāfijā virsnieru adenomas gadījumā” sniedz izpratni par radiogrāfera zināšanu un prasmju ietekmi uz izmeklējuma gaitu un rezultātu. Analizējot literatūru, tika vērsta uzmanība uz datortomogrāfijas izmeklējumu ietekmējošajiem faktoriem, kuri ir būtiski rdiogrāfera darbā. Darbā aprakstīta virsnieru normālā anatomija, fizioloģija, kā arī virsnieru adenomu īpatnības un datortomogrāfijas metodes iespējas to diagnostikā. Pētījumā tiek secināts, ka radiogrāferi, kuri strādā konkrētajā veselības aprūpes iestādē, ietekmē izmeklējuma gaitu, pielāgojot datortomogrāfijas protokolu konkrētajam pacientam, jo ne visiem pacientiem izmeklējums tiek veikts ar vienādu skenēšanas sēriju skaitu vai ar papildus skenēšanas sēriju pēc intravenozās kontrastvielas ievades vēlīnā fāzē. Tomēr, tiek ņemts vērā tas, ka pastāv kļūdas iespēja un faktori, kuru dēļ nav nepieciešama intravenozas kontrastvielas ievade vai arī tā ir liegta. Darba struktūru veido teorētiskā daļa, kas apkopota 2 nodaļās un 3 apakšnodaļās, kā arī pētījuma daļa ar rezultātiem, secinājumiem un ieteikumiem.

Research “Competence of radiographer in abdominal computed tomography in a case of adrenal adenoma” improves understanding about radiographer’s basis of knowledge and practical skills effect on examination. An analysis of literature is pointed to factors, that are important in computed tomography examination in case of adrenal adenoma, to gain more accurate and as possible diagnostically helpful information. Author describes adrenal anatomy, physiology, features and varies of adrenal adenoma, necessary of teamwork with referring physician and physician - radiologist, because it’s important in further pace of examination, in other words, to stop examination or to continue with input of intravenous contrast agent and further investigation course as it is accepted in case of adrenal adenoma. In conclusion, radiographers of the institution where the research was made, effects investigation courses by measuring absorption coefficient of patient adrenal glands and collecting anamnesis. The work consists of the theoretical part which is divided into 2 sections and 6 subsections and from the part of research with results and summary. Keywords: radiographer, investigation course, adrenal adenoma, contrast agent, patient
Competence of radiographer in abdominal computed tomography examination in case of adrenal adonoma
Keywords: Medicīna; radiogrāfers; izmeklējuma kvalitāte; virsnieru adenoma; kontrastviela; skenēšanas sērija