Humusvielu izcelsmes – īpašību izpēte izmantojot to multiparametru raksturojumu - Upska, Karīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Humusvielu izcelsmes-īpašību izpēte izmantojot to multiparametru raksturojumu. Upska K., zinātniskais vadītājs prof., Dr. habil. chem. Kļaviņš M. prof. Dr.chem. Vīksna A. un, Kursa darbs, 62 lappuses, 22 attēli, 11 tabulas, 37 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā tika apkopota zinātniskā literatūra par humusvielām, to izcelsmi, funkcijām biosfērā, ražošanas, izdalīšanas un pētīšanas metodēm. Tika noteikts humusvielu organiskais un neorganiskais elementsastāvs, kas sniedz informāciju par rūpnieciski ražotu humusvielas produktu kvalitāti. Izmantojot UV-Vis un FTIR molekulārās absorbcijas metodi tika uzņemti un analizēti humusvielu absorbcijas spektri. Izmantojot fluorescences emisijas spektroskopijas metodi tika uzņemti un analizēti humusvielu ierosināšanas-emisijas spektri. Trīsdesmit piecos humusvielu paraugos tika noteikts vieglu un stabilu δ13C un δ 18O izotopu vērtības, izmantojot izotopu attiecību masspektrometriju. δ13C un δ 18O vērtības var sniegt informāciju par ķīmiskajiem procesiem, kas saistīti ar humusvielas veidošanu.

Possibilities of extraction of humic substances from peat and their analytical characteristics. Upska K., supervisor profesor Dr. chem Vīksna A. and profesor Dr. habil. chem. Kļaviņš M. Bachelor thesis, 62 pages, 22 figures, 11 tables, 37 literature references, 2 appendices. In Latvian. The bachelor thesis gathered scientific literature on the concept of humic substances, their origin, functions in biosphere, production, isolation and research methods. Was identified organic and inorganic elemental composition of humic substances, which provides information on the quality of industrially produced humic substances. Using the UV-Vis and FTIR molecular absorption method, the absorbtion spectra of humic substances were obtained and analyzed. Fluorescence emission method was used to obtain and analyze the emission-extinction spectra of humic substances. Light and stable δ13C and δ18O isotope values were determinated for thirty five humic substances samples, using isotope ratio mass spectrometry. The δ13C and δ18O values can provide information on biochemical processes associated with the formation of humic substances.
A study of humic matter origin – properties relations by means of multiproxy methods
Keywords: Ķīmija; HUMUSVIELA; HUMĪNSKĀBES; FULVOSKĀBES; ELEMENTSASTĀVS; ABSORBCIJA