Stratēģiskas plānošanas sistēma un tās pilnveidošana uzņēmumā "Baltais Logs" - Ļebedeva, Oksana (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā “Stratēģiskās plānošanas sistēma un tās pilnveidošana uzņēmuma „Baltais Logs”” teorētiski un praktiski analizēta uzņēmuma stratēģiskās plānošanas sistēma un stratēģiskā plāna svarīgums. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Darba ideja ir pamatot uzņēmuma stratēģiskā plāna sastādīšanā iesaistīto struktūrvienību un plānošanas sistēmas pielietošanu. Maģistra darbs sastāv no četrām nodaļām. Pirmajā nodaļā ir pētīta stratēģiskās plānošanas loma mūsdienu konkurences apstākļos. Tika izskatīta: stratēģiskās plānošanas nozīme un ar to saistītas problēmas un uzņēmuma neveiksmes, izanalizēta pārmaiņu ārēja vide, ka arī kļūdas, ko pieļauj uzņēmuma vadība un augstā līmeņa vadītāji stratēģiskās plānošanas organizācijā, ka arī tiek novērtēta stratēģiskas plānošanas demokrātija uzņēmuma korporatīvā kultūrā un līdzsvaroto radītāju sistēmas pielietošana uzņēmuma veiksmīgai darbībai. Šī nodaļa pārsvarā veltīta teorētiska materiāla pētīšanai. Otrajā nodaļā tiek analizēta uzņēmuma produkts un pakalpojumi, produkta raksturīpašību apraksts, darbības īpatnības, uzņēmuma misija, mērķi, vīzija un stratēģija, apskatīts tehnoloģiskais ražošanas process. Šajā nodaļā galvenais akcents tiek vērst uz to, kā ar savu saimniekošanu uzņēmums nonāk līdz stratēģiskās plānošanas procesa. Trešajā nodaļā tiek aprakstīts uzņēmuma „Baltais Logs” esošais stratēģiskais plāns, tā izstrādāšana un tajā pieļautās kļūdas. Tiek izmantota uzņēmuma „Baltais Logs” partnera uzņēmuma ERTON TECHNOLOGY LATVIA ārējas un iekšējas vides analīze pamatojoties uz stratēģisko plānu. Tiek veikta darbinieku aptauja un dots vērtējums par esošās stratēģiskās plānošanas un stratēģiskā plāna satura nozīmi uzņēmuma darbiniekiem. Ceturtajā nodaļā tiek raksturota kontroles sistēma, kas nodrošina uzņēmumam „Baltais Logs” organizācijas pamatus. Tiek aprakstīts kontroles process, kas sastāv no trim posmiem, kontroles sistēmas uzdevumi, ka arī faktori, no kuriem ir atkarīga kontroles sistēmas realizācija. Tiek izvērtēti līdzsvaroto rādītāju sistēmas elementi un stratēģiskā karte. Izvirzīti plāna realizācijas pasākumi, kas palīdz kontrolēt uzņēmuma stāvokli. Tiek ierosināta uzņēmuma kontroles komiteja un aprakstīts tas darbības process un galvenās funkcijas. Maģistra darba apjoms ir 131 lappuses, darbā ir ietvertas 7 tabulas, 38 attēli, 1 formula un 13 pielikumi.

In the master’s work „System of strategic planning and it’s improvement in “Baltais Logs” company “ has been analyzed on theoretical and practical side system of strategic planning and it’s importance in this company. The work consists of introduction, four chapters, conclusion and suggestions. The idea of this work is to fortify exploitation of strategic planning and structural unit which is involved in this process. The master’s work consists of four chapters: The first chapter tells us about strategic planning importance in nowadays competitive conditions. The chapter mostly dedicated to research strategic planning problems, the most importance company’s mistakes planning their business, external settings changes and company’s failure by organized their strategic plan targets. This chapter also tells about using strategic planning democracy in corporative culture and balanced scoring system which can explain company’s success. This chapter provided to explain of theoretical materials with the authoress conclusion and suggestions. The product of company, these services, target market, competitors, company structure, mission, vision, objectives, the purposes and strategy have been analyzed in the second chapter, which also shows technology process. This chapter’s importance part tells about how the company going into the strategic planning process. In the third part is described company’s existing strategic plan and allowed mistakes in that development. As also was used the external setting strategic analyzes by ERTON TECHNOLOGY LATVIA. Authoress was also realized the research which described company’s staffs knowledge about strategic plan and its importance in company’s current of all working time. The fourth chapter tells about company’s new strategic plan organisation and it’s fulfilment. Also this chapter tells about control system, which provide company’s organisation base. This chapter mostly is described company’s control process, which consists of three sections, control system targets; objectives and control system realisation which is depend of some factors. This chapter also shows the broached committee, its activity and general functions. The total volume of the master’s work is131 pages, included 38 pictures, 7 tables, 1 formulas and 13 appendices.
System of strategic planning and it's improvement in company "Baltais Logs"
Keywords: Vadībzinātne