Tīklenes apgaismojuma izmaiņas atkarībā no stimula izmēra un krāsas - Piskunovs, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapām, satur 2 tabulas, 11 attēlus un 23 atsauces uz literatūras avotiem. Subjekti: Eksperimentā piedalījās 18 subjekti vecuma grupā 20 – 22 gadi. Visi subjekti bija bez sev zināmiem acs veselības traucējumiem. Darba mērķis: Novērtēt, kā stimula izmērs un krāsa pie izoluminanta spožuma ietekmē zīlītes atvērumu tumšā telpā. Metode: Zīlītes diametra iegūšanai tika izmantota CCD kamera. Eksperimenta laikā subjekts sēdēja 50 cm attālumā no monitora. Skotopiskos apstākļos tika mērīta zīlītes diametra atkarība no stimula izmēra (5grādi, 15, 25, 35). Tika noteikts arī zīlītes izmērs pie izoluminanta zila, zaļa un sarkana krāsas stimula. Pie dažādiem baltas gaismas stimula izmēriem un izoluminantiem dažādas krāsas stimuliem, skotopiskos apstākļos tika mērīts tīklenes apgaismojums. Pie vienāda ekrāna spožuma tika noteikts zīlītes diametrs pie skotopiska un fotopiska telpas apgaismojuma. Tīklenes apgaismojumus tika mērīts pēc formulas T = L • A, kur L ir stimula spožums, A – zīlītes laukums. Rezultāti un secinājumi: Skotopiskos telpas apstākļos, stimula izmēram pieaugot, tīklenes apgaismojums samazinās eksponenciāli. Pie vienāda monitora spožuma tīklenes apgaismojums skotopiskos apstākļos ir ~1,15 reizes lielāks nekā fotopiskos. Pie vienādi spoža zila, zaļa un sarkana stimula, mazākais tīklenes apgaismojums bija zilam stimulam. Salīdzinot tīklenes apgaismojumus pie zaļa un sarkana stimula, būtiski lielākas vērtības bija pie zaļās krāsas. Atslēgvārdi: Zīlītes diametrs, tīklenes apgaismojums, stimula krāsa, fotopiski un skotopiski apstākļi.

Bachelor thesis is written in Latvian on 32 pages and contains 2 tables, 11 pictures, 7 graphs and references to 23 literature sources. Subjects: 18 subjects in age of 20 - 22 years took part in experiment. All subjects were without eye health disturbances, according to their own information. Bachelor thesis target: to evaluate, how size of stimulus and colour of isoluminant affects pupil size in dark room. Method: CCD camera was used for measurements of pupil size. Subjects during experiment were located in 50 cm distance from monitor. Dependence of pupil diameter was measured with various stimulus sizes (5, 15, 25, 35 degrees) in scotopic conditions. The size of pupil was determined in presence of isoluminant blue, green and red stimulus. Retinal illumination in scotopic conditions was measured in presence of various size white light stimulus and isoluminant various colour stimulus. Pupil size was also determined in scotopic and fotopic light with equal monitor luminance. Retinal illumination was measured according to formula T = L • A, where L – stimulus luminance, A – area of pupil. Results and conclusions: Retinal illumination in scotopic conditions is decreasing exponentially with increase of stimulus size. Retinal illuminance in presence of equal monitor luminance is ~1,15 times higher in scotopic light than in fotopic. When using equal luminance blue, green and red stimulus, blue stimulus produced the smallest retinal illuminance. When comparing green and red stimulus, green stimulus created higher retinal illuminance. . Key words: pupil size, retinal illuminance, colour of stimulus, fotopic and scotopic conditions
Retinal illumination depending on stimuli size and color
Keywords: Fizika