Personālservitūta tiesiskais regulējums un problēmjautājumi - Šmits, Anrijs (Latvijas Universitāte, 2013)
Lietu tiesības ir vispārēju Civiltiesību daļa, un pazīstamākais šo tiesību veids ir īpašuma tiesības. Lietas var atrasties dažādu subjektu īpašumā. Īpašums var piederēt ne tikai fiziskām vai juridiskām personām, bet arī uzņēmumiem, valstij un pašvaldībām. Īpašniekam ir absolūtas varas tiesības pār lietu. Latvijas Republikā personas tiesības uz īpašumu ir nostiprinātas Satversmes 105.pantā. Dažos gadījumos tomēr īpašnieka tiesības rīkoties ar lietu var tikt aprobežotas - piemēram, nodibinot personālservitūtu par labu citai personai. Autors šajā darbā ir apskatījis personālservitūta institūta tiesisko regulējumu, gan vēsturiskā, gan mūsdienu aspektā, kā arī autors savā darbā ir apskatījis un izvērtējis sekojošu personālservitūta institūta problēmjautājumus: 1. Personālservitūts kā ķīlas tiesību priekšmets 2. Personālservitūta ietekme uz maksājumiem, kas saistīti ar nekustamo īpašumu 3. Nekustamā īpašuma ar personālservitūtu atsavināšana 4. Personālservitūta dzīvokļa tiesības tiesiskais regulējums un problēmjautājumi 5. Trasta institūta ietekme uz personālservitūta institūtu 6. Personālservitūta lietotāja parastās lietojuma tiesības problēmjautājums attiecībā uz ēkas būvniecības noteikumiem uz kalpojošās zemes atbilstoši Civillikuma 1210.pantam. Darba mērķis ir izpētīt personālservitūta institūta regulējumu, apskatīt tā problēmjautājumus un izvirzīt priekšlikumus un secinājumus par to, kādas nepilnības ir jānovērš vai jāmaina likumdošana attiecībā uz personālservitūta institūta tiesisko regulējumu vai pielietojumu. Autors savā darbā konstatē, ka personālservitūta institūts šobrīd Latvijas tiesībās netiek plaši pielietots, jo tam nav ekonomiski izdevīga rakstura, kā arī norāda uz vairākām pozīcijām, kuras būtu jāmaina pašreizējā likumdošanā attiecībā uz personālservitūta institūtu. Turklāt autors ir izvērtējis augstāk minētos problēmjautājumus un sniedzis savu redzējumu uz attiecīgajām situācijām. Autors bakalaura darbā gūtās atziņas un priekšlikumus izstrādājis, analizējot un aplūkojot juridisko literatūru, tiesu praksi, kura lielākoties nav publicēta un zinātniskos rakstus.

Rights in rem are on of the components of Civil rights and the most common form of it is property rights. Objects or properties, if you will, can be own by several persons. Property can be owned by individual person or legal person like company or public person like government institution. The owner has absolute rights regarding his property. In Republic of Latvia, the rights in rem are set in Latvian Republic constitution – Satversme Article Nr.105. In some situations owners right to be able to posses his property may be restricted, for example if the property has personal easement which provides full possession of the owners property to some other person. Author in his work has inspected and observed personal easement legal regulation in historical and current perspective. Nevertheless, author in his work has inspected and observed issues with personal easement institute, who are listed below: 1. Personal easement as an object of pledge right; 2. Effect of personal easement regarding payments for property; 3. Property with personal easement alienation problems; 4. Apartment rights as a component of personal easement right problems and legal regulation; 5. Trust influence on personal easement; 6. Regular rights of use as a component of easement rights problems regarding the built on houses on the property in accordance with Civil law article Nr.1210 The aim of the work is to explore and inspect the legal regulation of personal easement. Furthermore author will put up proposals and conclusions about the regulation and problems regarding personal easement. Author concludes in his work that personal easement is not frequently uses in Latvia because it’s not economically beneficial and author concludes that there are several legal regulation problems with personal easement which are required to be changed. All conclusions and proposals which are made in this work by author are found by analyzing and inspection legal literature, legal laws and case judgments.
Personal rights of use - legal order and issues
Keywords: Juridiskā zinātne