Latviešu uzņēmējdarbība ASV un Kanādā: atspoguļojums trimdas presē (1949.-1959.g.) - Krivošeina, Marija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt latviešu uzņēmējdarbības atspoguļojumu latviešu trimdas presē laikā no 1949. gada līdz 1959. gadam, veicot izmantotā materiāla klasificēšanu pēc reģionālajiem (ASV gadījuma) un darbības sektoru principiem (Kanādas gadījumā). Darba izstrādes procesā periodiskajos izdevumos kopumā tika konstatēti 142 latviešu saimnieciskie pasākumi, no tiem 76 bijuši ASV un 66 – Kanādā. Tika noskaidrots, ka gan ASV, gan Kanādā latviešu uzņēmumi līdzīgās proporcijās pārstāvējuši terciāro (pakalpojumi) un sekundāro (rūpniecība un amatniecība) sektoru. Latviešu uzņēmējdarbības intensitāte svešumā norāda uz to, ka latviešu ieceļotāji bijuši svarīgi abu apskatīto valstu saimniecībā un ekonomikā ne tikai kā patērētāji, bet arī kā ražotāji, kas nodarbinājuši ne vien citus ieceļotājus, bet arī vietējos kanādiešus un amerikāņus.

The aim of the bachelor's thesis was to investigate the reflection of Latvian entrepreneurship in the Latvian exile press between 1949 and 1959 by classifying the material used according to regional (US case) and operational sector principles (in the case of Canada). Overall, 142 Latvian companies were found, of which 76 were in the United States and 66 in Canada. It was found that Latvian companies represented the tertiary (services) and secondary (industry and crafts) sectors in similar proportions in both the United States and Canada. The intensity of Latvian business in countries of exile indicates that Latvian immigrants have been important in both countries' economies not only as consumers, but also as producers who have employed not only other immigrants but also local Canadians and Americans.
Latvian Entrepreneurship in the U.S. and Canada: Reflection in the Newspapers of Latvian Exile (1949-1959)
Keywords: Vēsture; trimda; uzņēmējdarbība; ASV; Kanāda