Biomehānisko risku analīze ražošanas uzņēmumā - Grīvāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Biomehānisko risku analīze ražošanas uzņēmumā. Maģistra darbs, 78 lappuses, 8 attēli, 3 tabulas, 16 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darba mērķis ir analizēt ergonomiskos darba vides riska faktorus ražošanas uzņēmumā dārzkopības nozarē. Pētījumam izvēlētajā ražošanas uzņēmumā dārzkopības nozarē darbinieki nodarbināti dažāda auguma augļu koku vainagu veidošanā, ravēšanā, ražas normēšanā, ražas novākšanā un augļu šķirošanā. Darba izstrādes laikā tikuši ievākti, apkopoti un izanalizēti dati un informācija. Darba izstrādes procesā tika pielietotas sekojošās metodes: •nodarbināto anketēšana; •slodzes galveno rādītāju metode (SGR-A – smaguma celšana un pārvietošana); •ātrās ekspozīcijas kontroles metode (ĀEK) ātrai slodzes ietekmes atklāšanai un novērtēšanai. Datu analīzei izmantotas matemātiskās, grafiskās datu atspoguļošanas un analīzes metodes. Iegūtie dati liecina par to, ka Ražošanas uzņēmumsdārzkopības nozarē aktuāls ir smags roku darbs [..]

Analysis of the biomechanic risks in production company. Master's thesis, 78 pages, 8 figures, 3 tables, 16 literature references, 2 appendices. Latvian language. The aim of Master's thesis is to analyse ergonomic risk factors of work environment in the horticultural sector of farm, which is selected for doing research, employees are occupied in crown formation of different size fruit trees, weeding, harvest rationing, harvesting and fruit grading. During the researching have been collected, summarized and analysed data and information. During the development of the qualification paper were used the following methods: •employees survey; •Assessment of Manual Material Handling based on Key Indicators •Quick Exposure Check – QEC There are used mathematical, graphical display of data and analysis methods for data analysing. The collected data indicates that hard hand work, forced work poses and repetitive work movements is topical in the horticultural sector of farm.
Analysis of the biomechanic risks in production company
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze