Komunikatīvā kodeksa īstenošana radiointerviju žanrā. - Klein, Maiia (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs ir veltīts komunikatīvā kodeksa īstenošanas petījumam radio intervijas žanrā. Autors pēta, kā sarunbiedri kultūras intervijās realizē kooperācijas principu (Grice), pieklājības principu (Formanovska, Brown & Levinson, Leech), kā arī analizē sociālo lomu simetriju un žurnālista autorisko klātbūtni. Pētījuma pamatā ir pieci raidījuma „Skaņas. Domās. Tikšanās” interviju ieraksti Latvijas Radio 4 ēterā. Šis pētījums var būt noderīgs valodniekiem, kuri nodarbojas ar pragmatiku, mediju valodu un sarunvalodas izpēti, kā arī studentiem un pedagogiem, kas apgūst komunikācijas teoriju un mediju valodu.

The master paper is devoted to the research of the implementation of the communication code in the radio interview as a genre. Author explores how interlocutors in cultural interviews apply the cooperative principle (Grice), the politeness principle (Formanovska, Brown & Levinson, Leech), and analyzes the symmetry of social roles as well as the journalist’s authorial presence. The study is based on five interview recordings from the program “Sounds. Thoughts. Encounters” broadcast on Latvian Radio 4. The present research can be helpful for linguists working in the fields of pragmatics, media language, and spoken discourse analysis, as well as for students and educators studying communication theory and media language.
Implementation of the Communication Code in the Radio Interview as a Genre.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; pragmatika; komunikatīvais kodekss; kooperācijas princips; pieklājības princips; radiointervijas žanrs