Homoseksuālu personu reprezentācija realitātes šovā “Slavenības. Bez filtra”: šova veidotāju vērtējumi un auditorijas vajadzību apmierinājums - Sokolovska, Krista (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Homoseksuālu personu reprezentācija realitātes šovā “Slavenības. Bez filtra”: šova veidotāju vērtējumi un auditorijas vajadzību apmierinājums” mērķis ir — izpētīt, kāds ir šova veidotāju vērtējums un kāds ir auditorijas viedoklis par homoseksuālu personu dzīvi un reprezentāciju sabiedrības vidū. Mūsdienās viendzimuma attiecības kļūst aizvien populārākas un pieņemamas sabiedrībā, bet kādai cilvēku daļai tā nav norma, tāpēc arī šobrīd homoseksuālas personas cīnās par vienlīdzību attiecībā pret heteroseksuāliem un vēlas, lai tiktu atļautas oficiālas laulības un bērnu adopcija Latvijā. Teorētiskajā daļā aprakstīta lietojuma un apmierinājuma teorija, informācija par mediju auditorijām un Latvijas mediju auditoriju, televīzijas funkcijas un lomas, realitātes šovu raksturojums un loma populārajā kultūrā, infoizklaides jēdziens, homoseksuālu personu attiecības, diskriminācija, laulības un situācija Latvijā. Metodoloģijas daļā aprakstītas gadījuma analīzes, padziļinātās intervijas un aptaujas metodes. Empīriskajā daļā veikta anketēšana ar realitātes šova skatītājiem par viņu vajadzībām un interesēm, skatoties šovu, veiktas arī divas padziļinātās intervijas ar šova producentu un “Helio Media” TV satura vadītāju, kā arī veikta gadījuma analīze ar pieejamo šova pamatinformāciju. Atslēgas vārdi: homoseksuālas personas, reprezentācija, viendzimuma attiecības, mediju lietojums un apmierinājums, realitātes šovi, infoizklaide, auditorija, televīzija.

The aim of the bachelor’s thesis “Representation of homosexual persons in the reality show “Celebrities. Without a filter”: the show maker’s ratings and audience needs satisfaction” is to explore what are the show’s ratings and what are the audience views on the lives and representation of homosexuals among the public. Today same-sex relations are becoming more popular and acceptable in society, but for some part of people it is not the norm, so gay people are also fighting for equality in relation to hetero sexuals and want official marriages and child adoption in Latvia. The theoretical part describes the theory of usage and satisfaction, information about media audiences and the Latvian media audience, television functions and roles, the nature and role of reality shows in popular culture, the concept of infosound, the relationships between homosexuals, discrimination, marriage and the situation in Latvia. The methodology part describes case analysis, in-depth interview and survey methods. In the empirical part, two in depth interviews have been conducted with viewers of reality show about their needs and interests, including two in depth interviews with the show’s producer and “Helio Media” TV content manager, as well as a case -by- case analysis with the basic information available. Key words: homosexuals, representation, same-sex relationships, media uses and gratifications, reality shows, infotainment, audience, television.
Representation of homosexual persons in the reality show “Celebrities. Without a filter”: the show maker’s ratings and audience needs satisfaction
Keywords: Komunikācijas zinātne; homoseksuālas personas; reprezentācija; viendzimuma attiecības; mediju lietojums un apmierinājums; realitātes šovi