Bezatkritumu dzīvesveids Rīgā - Zaļkalne, Santa (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kā un kāpēc Rīgas iedzīvotāji piekopj bezatkritumu dzīvesveidu. Pētījuma problēma: kādas izmaiņas ir jāveic ikdienā, lai veiksmīgi piekoptu bezatkritumu dzīvesveidu. Darbā tika izmantota racionālās izvēles teorija, kā arī veikta iepriekš veikto pētījumu par Zero Waste un bezatkritumu dzīvesveidu analīze. Darba gaitā tika veiktas 11 daļēji strukturētās intervijas ar Rīgas iedzīvotājiem, kas piekopj bezatkritumu dzīvesveidu. Rezultātā tika secināts, ka bezatkritumu dzīvesveida piekopšana notiek caur iepirkšanās paradumu maiņu, videi draudzīgāku alternatīvu meklēšanu un patēriņa samazināšanu. Savukārt, galvenie piekopšanas iemesli ir plašākas informācijas apzināšana, kas ir raisījusi vēlmi mainīt savus paradumus, domāt par nākotni, saglabāt ekosistēmas un sugu populācijas, kā arī taupīt resursus.

The aim of this bachelor's thesis is to find out how and why the inhabitants of Riga are practicing Zero waste lifestyle. Research problem: what changes should be made in everyday life to successfully live a zero waste lifestyle. In this thesis I used the theory of rational choice, as well as made analysis of previously conducted research on Zero Waste and Zero waste lifestyle. In the course of the thesis, 11 semi-structured interviews were conducted with the inhabitants of Riga, who were engaged in a Zero waste lifestyle. As a result, it was concluded that the pursuit of Zero waste lifestyle is through a change in shopping habits, the search for greener alternatives and a reduction in consumption. On the other hand, the main reasons for the practice are the identification of wider information, which has led to a desire to change their habits, to think about the future, to preserve ecosystems and species populations, and to save resources.
Zero waste lifestyle in Riga
Keywords: Socioloģija; Bezatkritumu dzīvesveids; Zero Waste; Atkritumi; Dzīvesveids; Racionālās izvēles teorija