Baltijas vērtspapīru tirgus pirms un krīzes laikā - Ļitovčenko, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā ir apskatīti Baltijas vērtspapīru tirgu galvenie indeksi OMX Tallina, OMX Viļņa un OMX Rīga, kā arī tādi šo valstu makroekonomiskie rādītāji kā IKP, inflācija, procentu likmes, bezdarba līmenis un ārvalstu tiešās investīcijas. Darbā tiek apskatīts pirms krīzes un krīzes periods. Darba mērķis ir izanalizēt Baltijas vērtspapīru tirgus un noskaidrot, starp kādiem valsts makroekonomiskajiem rādītājiem un indeksiem pastāv cieša korelācija, pārbaudīt, vai tā sakarība pastāv arī krīzes laikā, kā arī noskaidrot, vai starp valsts makroekonomiskajiem rādītājiem un indeksiem pastāv ilgtermiņa sakarība. Darbā izmantotas korelācijas un kointegrācijas analīzes metodes. Darbā ir konstatēts, ka nozīmīgākie makroekonomiskie rādītāji, kurus ir vērts ņemt vērā pieņemot investēšanas lēmumus Baltijas vērtspapīru tirgos, ir bezdarba līmenis un procentu likme. Atslēgu vārdi: vērtspapīri, indeksi, birža, korelācija, kointegrācija.

The bachelor thesis investigates the impact of Estonian, Lithuanian and Latvian macroeconomic indicators (GDP, inflation, interest rates, unemployment rate and foreign direct investments) on the indexes of the Baltic States - OMX Tallin, OMX Vilnius, OMX Riga. The aim of the paper is to analyze the stock market of the Baltic states and to define among which indicators and indexes a strong correlation is observed, as well as to check if it stays during the financial crisis. Moreover, the paper points out a need to clarify the absence of long-term relationship between indicators and indexes. To maintain the aim, correlation and cointegration analysis is used. During the research, it becomes clear that the indicators which are worthwhile to consider when making investment decisions are unemployment rate and interest rate. Keywords: securities, indexes, stock exchange, correlation, cointegration
Baltic stock market before and during economical crisis
Keywords: Ekonomika