Aptiekas klientu un farmaceitu viedoklis par smiltsērkšķa drogu saturošiem produktiem SIA Latvijas aptieka" tīkla aptiekās - Ludbārža, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Pabērzu smiltsērkšķis (Hippophae rhamnoides) ir pasaulē, tai skaitā Latvijā, plaši sastopams piekrastēs augošs, ērkšķains lapu krūms ar koši oranžām ogām. Auga augļi, lapas, eļļa un citas drogas ir daudzu bioaktīvu vielu avots un šo vielu ārstnieciskās īpašības ir aprakstītas gan dažādu tautu tradicionālajā medicīnā, gan pēdējo gadu laikā aizvien vairāk pētītas zinātniskajā literatūrā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt SIA “Latvijas aptieka” klientu un farmaceitu viedokli par aptiekas sortimentā atrodamajiem smiltsērkšķa drogu saturošiem produktiem. Mērķa sasniegšanai tika apskatītas un apkopotas pieejamās teorētiskās atziņas par smiltsērkšķu drogu, tās ķīmisko sastāvu, pielietojamību tautas medicīnā un potenciālām medicīniskām īpašībām; apskatīts un analizēts piecu Rīgas SIA “Latvijas aptieka” aptieku pieejamo smiltsērkšķu drogu saturošo produktu sortiments; izstrādāti divi pētījuma instrumenti (anketa aptiekas klientiem, kā arī farmaceitiem un farmaceita asistentiem) ar kuriem tika ievākti, apkopoti un analizēti dati. Iegūtie rezultāti liecina, ka apskatīto aptieku smitsērkšķu drogu saturošo produktu sortiments ir plašs, aptiekas klienti zina un lieto smiltsērkšķu drogu saturošus produktus, kā arī farmaceiti un ārsti šadus produktus iesaka.

Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) is a widely spread shrub, both in Latvia and in the world. The shrub mainly grows by the sea-side and can be characterized as a thorny leaf bush with vibrant, orange-colored berries. The plants fruits, leaves and oils contain plentiful amounts of different bioactive substances that are widely mentioned and used in traditional medicine worldwide. In recent years the plant has gained popularity in scientific field and is included in many studies. The aim of the study is to clarify the opinion of the clients and pharmacists of SIA “Latvijas aptieka” about the merchandise containing drugs derived from sea buckthorn. In order to reach the aim of the study the author compiled and reviewed available scientific literature about drugs and substances found in sea buckthorn, its chemical composition, usage in traditional medicine as well as its speculated medical properties; reviewed and analyzed the inventory containing sea buckthorn offered by in five of SIA “Latvijas aptieka” pharmacies; developed two research instruments ( a survey for clients as well as a survey for the working pharmacists and pharmacy assistants); collected, compiled and analyzed the data from the research instruments. The results show that the reviewed pharmacies have a wide inventory containing sea buckthorn derivatives, the pharmacy clients know, recognize and use these products, and these products are prominently recommended by pharmacists and medical practitioners alike.
SIA "Latvijas aptieka" client and pharmacist opinion on merchandise containing drugs derived from sea buckthorn
Keywords: Farmācija; pabērzu smiltsērkšķis; smiltsērkšķu drogu saturoši produkti; tautas medicīna; sortimenta analīze; anketēšana