Ar darbu saistīto muskuļu skeletālās sistēmas slimību cēloņi un psihosociālie riska faktori sabiedriskās ēdināšanas darbiniekiem - Ajanoviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
“Ar darbu saistīto muskuļu skeletālās sistēmas slimību cēloņi un psihosociālie riska faktori sabiedriskās ēdināšanas darbiniekiem”. Ajanoviča A., zinātniskā vadītāja Dr. med., asoc. Prof. Roja Ž. Maģistra darbs izpildīts uz 81 lappusēm, tajā ievietoti 40 attēli, 10 tabulas, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbs sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir analizēta pieejamā literatūra par arodveselības aktualitātēm un arodslimībām sabiedriskās ēdināšanas darbiniekiem, otrajā daļā ir aprakstītās piemērotas metodes darba vides risku vērtēšanai, trešajā daļā ir apkopoti aptauju rezultāti un noteikti iespējamie riski darba vietā un ceturtajā daļā ir apkopoti piesardzības pasākumi, lai izvairītos no iespējamajiem riskiem darba vidē un priekšlikumi veselības veicināšanai darba vidē. Maģistra darbā veikta darba vides risku analīze uz strādājošā sabiedriskās ēdināšanas personāla. Atslēgas vārdi: ēdināšanas uzņēmumi, darba vides riski, fiziskā slodze, psiholoģiskā atmosfēra.

“Work-related musculoskeletal disorders and psychosocial risk factors for food service industry workers”. Ayanovich A., Research adviser Dr med., asoc. Prof. Roja Ž. Master's thesis has been analyzed in 81 pages, inserted 10 pictures, 9 tables, 46 reference sources, 3 attachments. In Latvian. The work consists of 4 parts. The first part of work analyses available literature on occupational health spots and occupational diseases for catering workers, the second part describes suitable methods for assessing risks to the working environment. The third part summarizes the results of the surveys and identifies potential risks at work, and the fourth part summarizes precautions of how to avoid potential risks in the working environment and some proposals for health promotion. In master’s thesis has been carried out the potential risks for workers in catering business. Key words: catering companies, risks of the working environment, physical load, psychological atmosphere.
Work-related musculoskeletal disorders and psychosocial risk factors for food service industry workers
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ēdināšanas uzņēmumi; darba vides riski; fiziskā slodze; psiholoģiskā atmosfēra