Astmas kontroles līmenis un dzīves kvalitāte bērniem - Bebre-Putka, Valda (Latvijas Universitāte, 2021)
Astma ir biežāk sastopamā hroniskā saslimšana bērnu vidū. Astmas kontroles līmenis ir būtiskākais parametrs, kas nepieciešams, lai izvērtētu astmas terapijas efektivitāti un bērnu dzīves kvalitāti. Vitamīnam D (25(OH)D) ir imūnmodulējošas īpašības. D vitamīna substitūcijas terapija bērniem ar D vitamīna deficītu ir nozīmīga, lai uzlabotu ne tikai kopējo pašsajūtu un imūnās sistēmas darbību, bet arī, potenciāli, samazinātu astmas uzliesmojumu skaitu un uzlabotu astmas kontroli. Pētījuma mērķi: 1.Noskaidrot astmas kontroles līmeni, izmantojot GSK astmas kontroles anketu (GlaxoSmithKline, 2019) un smaguma pakāpi bērniem 4-18 g.v. un noskaidrot kā tas ietekmē bērnu dzīves kvalitāti, izmantojot miniPAQLQ (eng. - Mini Paediatric Asthma Quality of Life Questionnaire) astmas dzīves kvalitātes aptaujas anketu. (Elizabeth F. Juniper, MCSP, 2011) 2.Noskaidrot D vitamīna līmeni bērniem, kas slimo ar astmu kā arī noskaidrot vai tam ir kāda saistība ar astmas kontroles līmeni, smagumu un uzliesmojumu biežumu. Materiāli un metodes: Pētījuma instruments – GSK Astmas kontroles aptaujas anketa (GlaxoSmithKline, 2019), miniPAQLQ dzīves kvalitātes aptaujas anketa (Elizabeth F. Juniper, MCSP, 2011). Statistiskā analīze veikta ar IBM SPSS v.23.0. Rezultāti:Pētījumā piedalījās 50 bērni vecumā 4-18 g., kam diagnosticēta astma. Vid. bērnu vecums 10,2 ± 3,64 g. 72% (n=36) bērnu ir labi kontrolēta astma. 46%(n=23) ir intermitējoša astma. 64% bērnu ikdienā lieto D vitamīnu, vid. lietošanas ilgums ir 3,18 gadi. 64,5%(n=20) bērnu ir D vitamīna deficīts (<30ng/ml).68% bērnu ir bijis vismaz 1 astmas uzliesmojumus pēdējā gada laikā. Netika atrasta statistiski ticama korelācija starp D vitamīna līmeni asinīs un astmas uzliesmojumu skaitu (R2=0,0306,p=0,344).Netika atrasta statistiski ticama asociācija starp D vitamīna līmeni un astmas kontroles līmeni (p=0,165). Bērniem ar slikti kontrolētu astmu ir zemāka dzīves kvalitāte kā bērniem ar labi kontrolētu astmu kopumā un arī visās 3 apskatītajās dzīves kvalitātes dimensijās – emocijas, simptomi, aktivitāte. Visās dimensijās atrasta statiski ticama asociācija starp astmas kontroles grupām(p<0,001). Secinājumi: 1.Pēc šķērsgriezuma pētījuma datiem, izmantojot GSK Astmas kontroles aptaujas anketu, 72%(N=36) bērnu astma ir labi kontrolēta; savukārt 68% bērnu ir bijis vismaz viens astmas uzliesmojums pēdējā gada laikā. 2.Pēc PedsQL aptaujas anketas datiem, nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības, dzīves kvalitātes novērtējumā astmas, pacientiem kopumā gan vecuma grupās, gan starp dzimumiem.Kontrolētu slimību konstatējām kā meiteņu, tā zēnu grupā gan kopumā, gan katrā no dzīves kvalitātes novērtējuma dimensijām 3.Bērniem ar labi kontrolētu astmu ir statistiski ticami augstāks dzīves kvalitātes novērtējums gan kopumā, gan visās 3 dimensijās–simptomi, emocijas, aktivitāte, salīdzinot ar slikti kontrolētu astmu(p<0,01). 4.Astmas pacientu vidū pastāv tendence uz D vitamīna deficītu, 64,5% D vitamīna līmenis ir <30ng/ml.

Asthma is the most common chronic disease in children.The level of asthma control is the most important parameter that we need to determine to assess effectiveness of asthma treatment and the quality of life of children. Vitamin D (25 (OH) D) has immunomodulatory properties.Vitamin D substitution therapy in children with vitamin D deficiency is important not only to improve overall well-being and immune function,but also,potentially,to reduce asthma outbreaks and improve asthma control. Aims of the study: 1.To find out asthma severity,asthma control level using the GSK asthma control questionnaire (GlaxoSmithKline, 2019) of children 4-18 years of age and to understand how asthma control level and severity affects children's quality of life using the miniPAQLQ (Elizabeth F. Juniper,MCSP,2011) 2.To find out the level of vitamin D in children with asthma,as well as to find out whether it is related to the level,severity,and frequency of outbreaks of asthma control. Materials and methods:Research tool-GSK Asthma Control Questionnaire and miniPAQLQ-Quality of Life Questionnaire Statistical analysis was performed with IBM SPSS v.23.0 Results:The study included 50 children aged 4-18 years diagnosed with asthma. The mean age of the children was 10.2±3.64 years.72%(n =36) of children have well-controlled asthma. 46%(n=23) have intermittent asthma.64% of children use vitamin D daily,mean duration of usage is 3.18 years.64.5%(n=20) of children have vitamin D deficiency (<30 ng/ml).68% of children have had at least 1 asthma outbreak in the past year.No statistically significant correlation was found between blood vitamin D levels and the number of asthma outbreaks(R2=0.0306, p=0.344).No statistically significant association was found between vitamin D levels and asthma control levels(p=0.165).Children with poorly controlled asthma have a lower quality of life than children with well-controlled asthma in general and in all 3 dimensions of quality of life considered-emotions, symptoms,activity.A statistically significant association between asthma control groups was found in all dimensions (p<0.001). Conclusions: 1.According to the data of the cross-sectional study, using the GSK Asthma Control Questionnaire, 72%(N=36) of children have well-controlled asthma;however,68% of children have had at least one asthma outbreak in the last year.Both in the girl and boy groups asthma was well–controlled,in general and in each of the dimensions of quality-of-life assessment. 2.According to the PedsQL questionnaire,there are no statistically significant differences in the assessment of quality of life in asthma patients in general,both in age groups and between genders. 3.Children with well-controlled asthma have a statistically significantly higher assessment of quality of life in general and in all 3 dimensions compared to poorly controled (p<0,001) 4.There is a tendency to vitamin D deficiency, among asthma patients 64.5% vitamin D level is <30ng/mL.
Asthma control level and quality of life in children
Keywords: Medicīna; astma; bērni; dzīves kvalitāte; astmas kontroles līmenis; D vitamīns