Izmeklēšanas eksperiments - Mirzagitova, Olga (Latvijas Universitāte, 2009)
Šā bakalaura darba temats „Izmeklēšanas eksperiments ”ir veltīts mērķim popularizēt un paplašināt šīs kriminālprocesuālās darbības praktiskas pielietošanas jomu, daudzpusīgi izvērtēt tās tiesiskās reglamentācija nosacījumus, tos apskatot gan no kriminālprocesuālās, gan no kriminālistiskās zinātnes viedokļiem. Bakalaura darba izvirzīti uzdevumi ir noskaidrot izmeklēšanas eksperimenta tiesiskās reglamentācijas nosacījumus, vēsturisko attīstību, apskatot šo kriminālprocesuālo jēdzienu kopsakarībā ar citām eksperimentālo darbību veidiem, noskaidrot šo darbību veidu likumiski-tiesisko bāzi. Pētījuma problemātika ir saistīta ar izpētāmo eksperimentālo darbību tiesiskumu un likumību, kas garantē cilvēku pamattiesību un interešu aizsardzību, respektīvi, tiek noskaidrots šo darbību leģitīma mērķa pamatojums. Šā bakalaura darba galvenie secinājumi un sasniegumi ir sekojoši: 1. Pētījuma rezultātā, tika noskaidrots, ka izmeklēšanas darbības ir līdzeklis, ar kuru palīdzību tiek noskaidrota patiesība, izmeklēšanas eksperimentā veiktajam darbībām, pirmkārt, jāatbilst likumības principam. 2. Izmeklēšanas eksperimenta objektīvais ierosināšanas pamats ir šaubu pastāvēšana, bet to leģitīmais mērķis būs sasniegts, ja šīs šaubas tiek pārbaudītas, ievērojot izmeklēšanas eksperimenta procesa satura un rezultātu atbilstību reāliem apstākļiem. 3. Autore uzskata, ka izmeklēšanas eksperimenta robežās notiek gan izzinošs, gan pierādīšanas process. 4. Šā darba autore piedāvā Kriminālprocesa likuma normas projektu, kurš reglamentē tiesas eksperimenta kā izmeklēšanas eksperimenta paveida veikšanu iztiesāšanas laikā.

The aim of this Bachelor paper "Investigatory experiment" is to expand the application of this method. The objectives of this work are to study legal regulation of investigatory experiment, its historical development, to compare it with other experimental kinds of the method, to define the legitimate base of investigatory experiment. The problematics of the current research on investigatory experiment is finding-out its legality and legitimacy. The main conclusions of this paper are: 1. From the research it can be concluded that investigatory action is the way of proving the truth. 2. The grounds of beginning investigatory experiment is the presence of doubts, and the aim of this experiment will be achieved when the doubts/uncertainty will be revised. 3. The author of this work considers that investigatory experiment includes both informative and demonstrative character. 4. The author of this paper offers the draft of procedural norm which regulates the fulfilment of the experiment at a proceeding stage.
Investgatory experiment
Keywords: Juridiskā zinātne