Ar Er3+ un Yb3+ aktivētu savienojumu uz Na0,5Bi0,5TiO3 bāzes, luminiscences intensitātes modulācija ar elektrisko lauku - Ņilova, Dace (Latvijas Universitāte, 2021)
Na0,5Bi0,5TiO3 tiek pētīts kā perspektīvs materiāls svinu saturošu segnetoelektrisko materiālu aizvietošanai, pateicoties tā strukturālajām izmaiņām temperatūras vai elektriskā lauka ietekmē, to var izmantot ar elektrisko lauku vadāmās ierīcēs. Darbā tika pētīta ar Er3+ un Yb3 aktivētu Na0.5Bi0.5TiO3 cieto šķīdumu augšup pārveidotās luminiscences intensitātes modulācija, un raksturoti tās iespējamie mehānismi. Paraugu sintēzei, apstrādei, raksturošanai un luminiscences intensitātes modulācijas eksperimentiem tika izmantotas LU Cietvielu fizikas institūtā pieejamās iekārtas. Darbs sastāv no četrām nodaļām - literatūras apskata, metodiskās daļas, eksperimentālās daļas un secinājumiem. Izmantojot rentgenstaru difrakciju, tika apskatīta pētāmo cieto šķīdumu struktūra. Ar augšup-pārveidotās luminiscences un fotoluminiscences metodēm tika apskatīta erbija jonu luminiscence un tās mehānismi. Izmantojot otrās harmonikas ģenerācijas mērījumus, darbā raksturotas pētāmo materiālu struktūras izmaiņas. Rezultātos raksturoti cietie šķīdumi, kam iegūta erbija jonu augšup-pārveidotās luminiscences intensitātes modulācija atkarībā no elektriskā lauka, novēroti un aprakstīti vairāki luminiscences modulācijas mehānismi. Darbs uzrakstīts latviešu valodā, un tā apjoms ir 46 lpp. Darbs satur 29 attēlus, izmantoti 48 literatūras avoti.

Na0,5Bi0,5TiO3 is being studied as a promising material for the replacement of lead-containing ferroelectric materials. Due to the temperature and electric field induced structural changes, they can be used in electric field controlled devices. The modulation of the up-conversion luminescence intensity of Er3+ and Yb3 doped Na0.5Bi0.5TiO3 solid solutions + was studied and the possible modulation mechanisms were described. The equipment available at the Institute of Solid State Physics of the University of Latvia was used for synthesis, processing, characterization and luminescence intensity modulation experiments. This work consists of four chapters - literature review, methodological part, experimental section and conclusions. The structure of the investigated solid solutions was analysed using X-ray diffraction., Erbium ion luminescence and its mechanisms were investigated using up-conversion luminescence and photoluminescence methods. Structural changes in the investigated materials were analysed using second harmonic generation measurements. The solid solutions, for which the modulation of the up-conversion luminescence intensity of erbium ions depending on the electric field was obtained, are described in the results. Several modulation mechanisms are used for interpretation of results in the thesis. The work is written in Latvian, it consists of 46 pages, contains 29 pictures and 48 literature sources.
Modulation of luminescence intensity with electric field in Er3+ and Yb3+ doped Na0.5Bi0.5TiO3
Keywords: Fizika; segnetoelektriskie perovskīti; nātrija bismuta titanāts; augšup-pārveidotās luminiscences modulācija; polarizācijas histerēzes cilpas; otrās harmonikas ģenerācija