Zināšanu inženierijas pielietojums personīgo zināšanu pārvaldībā - Zusāns, Jānis Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā “Zināšanu inženierijas pielietojums personīgo zināšanu pārvaldībā” ir apskatīti zināšanu inženierijas un personīgo zināšanu pārvaldības teorētiskie pamati un praktiskais pielietojums ikdienā lietderīgai un efektīvai personīgo zināšanu pārvaldībai. Dzīvojot informācijas laikmetā, visapkārt esošo informāciju cilvēks nevar atcerēties, un, pieaugot informācijas apjomam, pieaug arī lēmumu pieņemšanas procesa sarežģītība. Personīgo zināšanu pārvaldība ir risinājums, lai efektīvi iegūtu, apstrādātu un tālāk izmantotu personai pieejamo informāciju. Darba autors apskata trīs personīgo zināšanu pārvaldībā izmantojamus modeļus, kā arī novērtē apskatīto modeļu praktisko atbilstību mūsdienās izmantotos personīgo zināšanu pārvaldības risinājumos. Darba ietvaros autors ir izstrādājis personīgo zināšanu pārvaldības sistēmas prototips ar nosaukumu “Mans mācību pārvaldnieks” darbam ar akadēmisko zināšanu apgūšanu.

Bachelor thesis “Use of knowledge engineering for personal knowledge management” reviews theoretical and practical basis of useful and effective use of knowledge engineering and personal knowledge management. Living in the Information Age a person cannot remember all of the surrounding information and as the amount of information increases the decision making process also becomes more complex. Personal knowledge management is a solution for effective retrieval, processing and future use of person’s knowledge. The author reviews three models which can be used for personal knowledge management as well as it is evaluated how well these models practically fit to existing personal knowledge management solutions. In the scope of this thesis the author has developed a prototype personal knowledge management system named “My learning manager” for assisting acquisition of new academic knowledge.
Use of knowledge engineering for personal knowledge management
Keywords: Datorzinātne; zināšanas; zināšanu inženierija; personīgo zināšanu pārvaldība; informācijas sistēmas