Valsts starptautiskā atbildība par valsts uzņēmuma veiktu starptautisko tiesību pārkāpumu - Rumpa, Agneta (Latvijas Universitāte, 2015)
Valsts uzņēmums kā atsevišķs veidojums sniedz valstij iespēju rīkoties ārpus savām tradicionālajām kompetencēm, tomēr neatbrīvo valsti no atbildības starptautiskajā laukā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot valsts atbildības robežu par valsts uzņēmuma starptautiski prettiesisku rīcību un atbildības noteikšanas kritērijus. Atbildi autore meklē, salīdzinot aktuālo starptautisko tiesību standartu un tā izpausmes praksē investīciju tiesībās. Pētījuma rezultātā izkristalizēts tests, ar kura palīdzību noskaidrot, kādos apstākļos valstij iestājas starptautiskā atbildība, kā arī identificēti atbildības jautājumi, uz kuriem starptautiskās tiesības šobrīd nesniedz risinājumu.

A state-owned enterprise, being a separate entity enables the state to operate outside of its traditional competences, yet does not exempt the state from the responsibility on international plane. The research aims to clarify the extent of state responsibility for the actions of a state-owned enterprise and the relevant criteria that entails responsibility. Author seeks the answer by comparing the standard in international law and its reflection in practice –investment arbitration. In result the author has clarified a test for detecting conditions for responsibility of the state, and has also identified the aspects of international responsibility the current state of law does not provide solutions for.
State Responsibility for Breach of International Law by State-Owned Enterprise
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts atbildība; korporatīvā nošķirtība; attiecināmība; investīciju strīdi