Sociālā naida un nesaticības izraisīšanas krimināltiesiskie aspekti - Šarkuna, Laine (Latvijas Universitāte, 2023)
Pastāvot nepamatotiem aizspriedumiem un bailēm no šķietami atšķirīgā, sabiedrībā plaši sastopams sociālais naids pret dažādām sabiedrības grupām kādas to vienojošas pazīmes dēļ. Sociālā naida un nesaticības izraisīšana vērtējama kā noziedzīgs nodarījums ar plašām kaitīgām sekām, jo šo darbību rezultātā radušās sekas ietekmē ne tikai konkrētus indivīdus, pret kuriem šo darbību rezultātā tiek vērsta naidpilna attieksme, tostarp, naida noziegumi, bet arī šo indivīdu pārstāvētās grupas, kā arī visu sabiedrību kopumā, izraisot tajā sašķeltību. Maģistra darbā aplūkots jēdziens “sociālais naids un nesaticība’’, ar to saistītā līdzšinējā Latvijas nacionālo tiesu un Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse, analizēta izteiksmes brīvības ierobežošanas pieļaujamība sociālā naida un nesaticības izraisīšanas kontekstā. Analizējot līdzšinējo sociālā naida un nesaticības krimināltiesisko regulējumu, kā arī pēdējā laika normatīvā regulējuma grozījumu iniciatīvas, piedāvāti autores risinājumi regulējuma pilnveidei.

With unfounded prejudices and fears of a seemingly different society, there is widespread social hatred towards different groups in society because of some unifying feature. Incitement to social hatred and discord must be regarded as a criminal offense with far-reaching harmful consequences, since the result of these acts affect not only certain individuals who are the subject of the hostile treatment, including hate crimes, but also the groups these individuals represent, and society as a whole, causing divisions within it. The Master's thesis looks at the concept of “social hatred and discord”, the related practice of the Latvian national courts and the European Court of Human Rights and analyzes the permissibility of restricting freedom of expression in the context of causing social hatred and discord. Analyzing the current criminal legal regulation of social hatred and discord, as well as the recent initiatives to amend the regulatory framework, the author's solutions for the improvement of the regulation have been proposed.
Criminal aspects of incitement to social hatred and discord
Keywords: Juridiskā zinātne; sociālais naids; naida runa; vārda brīvība; naida noziegumi; sociālās grupas