Darba stresa saistība ar apreibinošo vielu lietošanu pavāriem - Sperga, Adriāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv darba stresa saistība ar apreibinošo vielu lietošanu pavāriem. Darba ietvaros tika pētīti un apkopoti tādi zinātniskie raksti un pētījumi, kas pēc savas būtības apskata stresu, darba stresu, stresa pārvarēšanas stratēģijas un alohola lietošanas paradumus, kā arī pavāra profesijas specifiskās īpatnības. Šī bakalaura darba ietvaros tika aptaujāti 60 respondenti, vecumā no 18 līdz 56 gadiem. 30 respondenti bija vīrieši un 26 bija sievietes. Vīriešu grupā vidējais vecums bija 38,8 gadi, bet sievietēm 30,7 gadi. Aptaujai tika izmantoti divi mērinstrumenti: Darba stresoru skalas (JSS - Job Stressor Scales, Paul E. Spector & Jex, 1997) un Alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas tests (Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT), Babor, Higgins, Biddle, Saunders&Monteiro, 2001). Darba stresoru skalas uzrādīja augstus iekšējos saskaņotības rādītājus, turpretī alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas testā iekšējā saskaņotība bija zemāka. Pētījuma rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgus rādītājus darba stresoru skalas starppersonu konfliktu skalā un organizatorisko ierobežojumu skalā saistībā ar alkohola lietošanas biežumu, tomēr fizisko simptomu skalā, un kvanitatīvajā darba slodzē neuzrādījās nekāda statistiski nozīmīga korelācija saistībā ar alkoholisko dzērienu lietošanas bīstamības pakāpi un apziņas zudumu dzeršanas laikā. Šie rādītāji kopumā vērtējami kā pozitīvi, jo šīs grupas ietvaros netika novērota pastiprināta (negatīva) tieksme lietot alkholu saturošus dzērienus. Pavāru profesija pieprasa augstu fiziskās sagatavotības līmeni un spēju tikt galā ar daudzām situācijām, kas prasa ne tikai fizisku, bet arī morālu izturību un, dažkārt šādās situācijās ir nepieciešams izveidot stresa pārvarēšanas stratēģijas.

The aim of the bachelor's thesis is to find out whether there is a link between work stress and the use of intoxicants by chefs. Within the framework of the work, such scientific articles and researches were researched and compiled, which by their nature review stress, work stress, stress management strategies and alcohol consumption habits, as well as specific features of the cooking profession. Within the framework of this bachelor's thesis, 60 respondents aged 18 to 56 were interviewed. 30 respondents were men and 26 were women. The average age in the male group was 38.8 years, but in the female group 30.7 years. Two metrics were used for the survey: Job Stressor Scales (JSS, Paul E. Spector & Jex, 1997) and Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT), Babor, Higgins, Biddle, Saunders & Monteiro, 2001 ). Work stress scales showed high levels of internal consistency, whereas internal consistency was lower in the alcohol use disorder identification test. The results of the study showed statistically significant indicators on the work stress scale, interpersonal conflict scale and organizational limitation scale in relation to the frequency of alcohol use, but on the physical symptom scale and in quantitative workload. These indicators are generally considered to be positive, as no increased (negative) tendency to drink alcohol-containing beverages was observed within this group. The profession of chef requires a high level of physical fitness and the ability to cope with many situations, which requires not only physical but also moral endurance, and sometimes in such situations it is necessary to develop stress management strategies.
Relation of Work Stress to the Use of Intoxicants by Cooks
Keywords: Psiholoģija; Stress; Darba stress; Alkohols; Pavāri