Aizturēšana, radot personai kaitējumu - viens no apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību - Strazdiņa, Monta (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs „Aizturēšana, radot personai kaitējumu – viens no apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību” ir veltīts Krimināllikuma III nodaļā nostiprinātam tiesību institūtam – apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību. Darbā konkrēti tiks apskatīts apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību – aizturēšana, radot personai kaitējumu. Krimināllikuma 1.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka pie kriminālatbildības saucama un sodāma tikai tāda persona, kura ir vainīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Saskaņā ar Krimināllikuma III nodaļas noteikumiem, ja kaitējums ir nodarīts indivīdam, kurš gatavojas izdarīt, īstenot vai arī ir jau izdarījis noziedzīgu nodarījumu, lai viņu aizturētu, tad realizējas apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību. Taču nedrīkst tikt pieļauta nodarītā kaitējuma acīmredzama neatbilstība likumpārkāpumam un nepakļaušanās vai pretošanās raksturam.

Thesis ''Detention causing damage to person- one of conditions that excludes criminal responsibility'' is dedicated to the criminal code, chapter III secured the right institute- conditions that excludes criminal responsibility. The paper analyzes the particular circumstance that excludes criminal responsibility - detention causing damage to person. In the criminal law- first article, first part states that for criminal responsibility can be held and punished only person which is guilty in the criminal offense. To arrest individual who is going to do or has already commited the the crime, according to criminal code, chapter III, if damage is caused to the individual then conditions which excludes criminal responsibility comes into force. However, obvious disparity of offense and disobedience or resistance cant be allowed.
Detention causing damage to person- one of conditions that excludes criminal responsibility
Keywords: Juridiskā zinātne