Pasaku izmantošana iztēles attīstības veicināšanā 5-6 gadus veciem bērniem ar redzes traucējumiem - Šņore, Vanda (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba autors - Vanda Šņore Kvalifikācijas darba vadītāja - Mg.paed. Jolanta Kriščune Kvalifikācijas darba nosaukums - Pasaku izmantošana iztēles attīstības veicināšanā 5-6 gadus veciem bērniem ar redzes traucējumiem Kvalifikācijas darba mērķis - teorētiski pētīt un empīriski pamatot pasaku izmantošanas iespējas 5-6 gadus vecu bērnu ar redzes traucējumiem iztēles sekmēšanai. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, praktiskās daļas, ieteikumiem pirmsskolas skolotājiem, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Teorētiskajā daļā - Tiek analizētas pedagogu un psihologu atziņas par iztēli un tās attīstību pirmsskolas vecuma bērniem. Tiek pētītas pasaku izmantošanas metodes un paņēmieni bērniem ar redzes traucējumiem. Empīriskajā daļā - Tiek izstrādāta pētījuma metadoloģija, kritēriji, veikts bērnu raksturojums. Aprakstīta pedagoģiskā izmēģinājumdarbība, daudzveidīgas rotaļnodarbības. Apkopoti pētījuma rezultāti, formulēti secinājumi un izstrādāti ieteikumi pirmsskolas skolotājiem. Rezultātu apraksts - Pētījumā apstiprinās, ka pasaku izmantošana veicina 5-6 gadus vecu bērnu ar redzes traucējumiem iztēles attīstību. Darba apjoms - 48 lpp., 5 attēli, 4 tabulas, 33 avoti, 9 pielikumi. Atslēgas vārdi - iztēle, iztēles attīstība, 5-6 gadus veci bērni, redzes traucējumi, pasakas.

Author of the qualification work - Vanda Šņore Curator of the qualification work - Mg.paed. Jolanta Kriščune Title of the qualification work - The use of fairy tales in promoting the development of imagination in 5-6-year-old children with visual impairment. Aim of the qualification - to theoretically study and empirically substantiate the possibilities of using fairy tales to promote the imagination of 5-6 year-old children with visual impairment. The qualification work consists of introduction, theoretical part, practical part, suggestions for preschool teachers, conclusions, a list of used literature and attachments. In the theoretical part - The insights of pedagogues and psychologists about imagination and its development in preschool children are analyzed. Methods and techniques of using fairy tales for children with visual impairments are studied. In the empirical part - Research methodology, criteria are being developed, children's characterization is carried out. Pedagogical trial activities, diverse play activities are described. The results of the research are summarized, conclusions are formulated and recommendations for preschool teachers are developed. Results of the work - The research will confirm that the use of fairy tales contributes to the development of the imagination of 5-6-year-old children with visual impairments. Volume of the qualification work - 48 pages, 5 images, 4 tables, 33 sources, 9 attachments. Keywords - imagination, development of imagination, 5-6 year-old children, visual impairment, fairy tales.
The use of fairy tales in promoting the development of imagination in 5-6-year-old children with visual impairment
Keywords: Izglītības zinātnes; Iztēle; Iztēles attīstība; 5-6 gadus veci bērni; Redzes traucējumi; Pasakas