Tiranizēšanas aculiecinieka pieredzes izteiktības saistība ar kauna un vainas izjūtu - Juhņeviča, Dana (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir noskaidrot saistības starp aculiecinieku pieredzes izteiktību un kauna un vainas izjūtu. Pētījumā tika iekļauti pusaudži no 13 līdz 15 gadiem (M=14,27 ,SD=0,77 ). Lai veiktu šo pētījumu pusaudžiem tika piedāvāts izpildīt divas aptaujas - Kauna un vainas aptauju (TOSCA-A; Tangne, Wagner, Gavlas, & Gramzow, 1991) un Tiranizēšanas aptauju (The Bully Survey) (Swearer & Carey, 2013; Swearer, Turner, Givens & Pollack, 2008), kura pētījuma ietvaros tika adaptēta latviešu valodā. Apskatot literatūru par tiranizēšanas situācijām un aculieciniekiem var secināt, ka aculiecinieku rīcību ietekmē dažādas situācijas un apstākļi. Kā arī tiranizēšanas situācijā indivīds var ieņemt dažādas lomas, piemēram, būt upuris, pāri darītājs, aculiecinieks, vai atbalstītājs. Veicot datu analīzi tika secināts, ka nepastāv statistiski nozīmīgas saistības starp tiranizēšanas aculiecinieku pieredzes izteiktību un kauna un vaina izjūtu pusaudžiem no 13 līdz 15 gadu vecuma, bet pastāv saistības tendenču līmenī starp tiranizēšanas aculiecinieku pieredzi un tiranizēšanas aculiecinieku izjūtām (r=0,19; p > 0,05), kā arī starp tiranizēšanas aculiecinieku pieredzi un vainas izjūtu (r=0,14; p>0,05). Atslēgas vārdi : tiranizēšana, pusaudži, kauna un vainas izjūta, tiranizēšanas aculiecinieki.

The aim of the work is to clarify the relationship between theexpressiveness of the eyewitness experience and the feeling ofshame and guilt. The study included adolescents 13 to 15 years (M = 14,27, SD = 0.77). In order to carry out this study, the teenswere offered to carry out two surveys: the Kauna and guiltsurvey (TOSCA-A; Tangne, Wagner, Gavlas, & Gramzow, 1991)and the Bully Survey (Swearer & Carey, 2013; Swearer, Turner,Givens & Pollack, 2008), which were adapted in Latvian as part of the study. When looking at the literature on tyanising situations and eyewitnesses, it can be concluded that eyewitness behaviour isaffected by different situations and circumstances. As well as ina tyranny situation, an individual can take on different roles, suchas being a victim, a couple, an eyewitness, or a supporter. The analysis of the data concluded that there was no statistically significant relationship between the expressiveness of theexperience of tyanising eyewitnesses and the sense of shame and guilt in adolescents aged 13 to 15, but there was a relationship at the level of trends between the experience of tyanising eyewitnesses and the feelings of tyranising eye witnesses (r = 0.19; p > 0.05), as well as between tiranising eye witness and feeling of guilt (r = 0.14; p > 0.05). Key words: tyanising, teens, feeling of shame and guilt,eyewitnesses of tyranny.
The connection between the experience of the witness of tyranny and the sense of shame and guilt
Keywords: Psiholoģija; Tiranizēšana; Pusaudži; Kauna un vainas izjūa; Tiranizēšanas aculiecinieki