Liela mēroga atmosfēras cirkulācijas un to ietekme uz Latvijas klimatu - Stinka, Arita (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā tiek pētītas atmosfēras cirkulācijas (Ziemeļatlantijas oscilācijas, Austrumatlantijas atmosfēras cirkulācijas, Austrumatlantijas/Rietumkrievijas atmosfēras cirkulācijas, Skandināvijas atmosfēras cirkulācijas, Polārā/Eirāzijas atmosfēras cirkulācijas un Āzijas vasaras atmosfēras cirkulācijas) mainība laika posmam no 1950. gada līdz 2007. gadam un šo cirkulāciju indeksu sakarības un ietekmes būtiskums ar 22 novērojumu staciju gaisa temperatūras rādītājiem, kā arī 22 novērojumu staciju un 21 posteņa atmosfēras nokrišņu rādītājiem Latvijā. Darbā tiek pētītas gaisa temperatūras un nokrišņu mainība laika posmā no 1942 un 1950. gada līdz 2007. gadam. Šis pētījums ir svarīgs, jo mainoties klimatam mainās arī atmosfēras cirkulācijas izpausme, kas lielā mērā ietekmē gaisa temperatūras, nokrišņu un citus klimatiskos rādītājus pasaulē un arī Latvijā. Darbs sastāv no 127 lapaspuses un tajā iekļautas trīs nodaļas ar divpadsmit apakšnodaļām. Darbu papildina 57 ilustratīvie materiāli un 41 tabula, kas ir iekļauti maģistra darba pamatdaļā un pielikumā. Pētījumā tika konstatēts, ka Latvijas klimatiskos rādītājus galvenokārt ietekmē Ziemeļatlantijas, Austrumatlantijas, Skandināvijas, Polārais/Eirāzijas atmosfēras cirkulācijas veids un līdz ar to mainību mainās arī ilglaicīgo klimatisko rādītāju raksturs Latvijas teritorijā. Tāpat tika atklāts, ka gan atmosfēras cirkulāciju, gan nokrišņu un temperatūras izmaiņas pēdējā desmitgadē ir lielākas. Lielākā ietekme uz Latvijas gaisa temperatūras rādītājiem ir Ziemeļatlantijas, Austrumatlantijas un Skandināvijas cirkulācijas veidam. Pētījumos tika konstatēts, ka Ziemeļatlantijas oscilācija gaisa temperatūru Latvijas teritorijā galvenokārt ietekmē aukstajā periodā, Austrumatlantijas cirkulācijas veids siltajā periodā, bet Skandināvijas cirkulācijas veids rudens un vasaras sezonā. Periodā no 1950. - 2007. gadam siltajā un aukstajā periodā ir būtiski palielinājusies gaisa temperatūra, ko var izskaidrot ar Austrumatlantijas un Ziemeļatlantijas oscilācijas dominanci pozitīvā fāzē, rietumu gaisa masu plūsmu palielināšanos un gaisa masu plūsmu samazināšanos, kas nāk no austrumiem. Savukārt atmosfēras nokrišņu sadalījumu Latvijas teritorijā galvenokārt ietekmē Polārais/Eirāzijas un Skandināvijas cirkulācijas veids. Tika konstatēts, ka siltajā periodā galvenokārt ietekmē Polārais/Eirāzijas cirkulācijas veids un vasarā nokrišņu sadalījumu ietekmē gan Polārais/Eirāzijas, gan Skandināvijas atmosfēras cirkulācija. Tāpat tika konstatēts, ka nokrišņu daudzums būtiski palielinājies aukstajā periodā un ziemas sezonā, kas ir saistīts ar Ziemeļatlantijas, Austrumatlantijas un Skandināvijas cirkulācijas veidu. Darbā tika konstatēts, ka atmosfēras nokrišņu sadalījumu Latvijā ietekmē ne tikai atmosfēras cirkulācijas veidi, bet to sadalījumu ietekmē arī lokāli faktori – novērojumu stacijas novietojums augstienē vai zemienē, augstums virs jūras līmeņa, attālums līdz Rīgas līcim un Baltijas jūrai. Atslēgas vārdi: atmosfēras cirkulācijas indeksi, gaisa temperatūra, atmosfēras nokrišņi, klimats.

The title of the Master work is “The large - scale atmospheric circulation and its influence on Latvia’s climate”. The paper examines study of the variability of atmospheric circulation indexes (North Atlantic oscillation, East Atlantic pattern, East Atlantic/Western Russia pattern, Scandinavian pattern, Polar/Eurasia pattern, and the Asian summer pattern) for the period 1950 to 2007 and relationships of these circulation indexes with temperature considering observations of 22 meteorological stations and precipitation observations of 22 meteorological stations and 21 gauging stations in Latvia. In addition, the variability of air temperature and precipitation in itself are investigated for period from 1942 and 1950 till 2007 year. This study is important because of climate change in overall and also due to changes in atmospheric circulation patterns, which largely influence distribution of air temperature, precipitation and other climatic parameters in the world and also in Latvia. The paper consists of 127 pages, which includes three chapters and twelve subchapters. The paper is illustrated by 57 figures and 41 tables that are included in the principal part and in the Appendix of the Master’s work. The particular study confirmed that climatic parameters in Latvia are mainly influenced by North Atlantic, East Atlantic, Scandinavian, Polar/Eurasia atmospheric circulation indexes. Atmospheric circulations long term changes initiate changes in precipitation and air temperature long term character and it is proceed faster in last decades. The major influence on air temperature parameters in Latvia is left by the North Atlantic, East Atlantic and Scandinavian circulation patterns. It was noticed that North Atlantic oscillation has main influence to the air temperature in the territory of Latvia during a cold period of the year, the East Atlantic circulation pattern in the warm period, but the Scandinavian circulation pattern in the autumn and summer season. For the period 1950 to 2007 air temperature has considerably increased in the warm and cold period, which can be explained by the dominance of positive phase of North Atlantic oscillation and East Atlantic pattern that increasing western air mass flows and decreasing eastern air mass flows. The distribution of atmospheric precipitation in the territory of Latvia during the warm period is influenced by Polar/Eurasia circulation pattern and in the summer season also by the Polar/Eurasia and Scandinavian atmospheric circulation pattern. In addition, it was observed that the amount of precipitation has significantly increased in the cold period and in the winter season, what can explain with strongly influence by North Atlantic, East Atlantic and Scandinavian circulation pattern. The distribution of atmospheric precipitation in Latvia is influenced not only by atmospheric circulation patterns, but also depends on local factors, like meteorological stations location in lowland or highland, elevation, distance from Riga bay or Baltic sea. Key words: large –scale atmospheric circulation, air temperature, precipitation, climate.
The Large- scale Atmospheric Circulation and Its Influence on Latvia’s Climate
Keywords: Ģeogrāfija