Atsevišķi prasījuma jautājumi neatņemamās daļas izdalīšanā - Beļavska, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir apskatīt un izpētīt atsevišķus prasījuma jautājumus neatņemamās daļas izdalīšanā. Darba pirmajā nodaļā darba autore apskata neatraidāmo mantinieku un neatņemamās daļas institūtu. Otrajā nodaļā darba autore aplūko, neatraidāmo mantinieku tiesības prasīt neatņemamās daļas izdošanu no dāvinājuma līguma, apskatot nepilnības normatīvajos aktos, kas neatļauj neatraidāmajiem mantiniekiem realizēt likumā garantētās tiesības, autore iesaka veikt grozījumus esošajos normatīvajos aktos, lai tā rezultātā neatraidāmie mantinieki varētu veiksmīgāk realizēt savas tiesības prasīt neatņemamās daļas izdošanu no dāvinājuma līguma. Šajā nodaļā darba autore aplūko problēmas ar kādām neatraidāmie mantinieki saskaras izprasot neatņemamo daļu. Autore aplūko teoriju un praksi ar kādu saskaras zvērināti notāri vedot mantojuma lietas, par pamatu ņemot konsultācijas ar zvērinātiem notāriem. Autore pēta tiesu praksi, jautājumā par neatņemamās daļas izdalīšanu no dāvinājuma līguma, un kā tas tiek interpretēts dažādos tiesu spriedumos. Pēdējā daļā autore izvirza mērķi pierādīt to, ka neatraidāmajiem mantiniekiem nav tiesības apstrīdēt laulības līgumu par mantas kopību, pētot līgumu par mantas kopību un analizējot neatraidāmā mantinieka prasības pamatotību.

The aim of the bachelor thesis is to investigate and to examine the separate issues of claim in the distribution of the reserved portion. In the first chapter the author inspects the institution of forced heirs and reserved portion. In the second chapter the author investigates the rights of the forced heirs to claim the delivery of the reserved portion from the gift agreement, dealing with the gaps in the laws and regulations which do not allow the forced heirs to exercise the rights guaranteed by law, the author suggests to make amendments to existing laws and regulations so that the forced heirs could better exercise their rights to demand the delivery of the reserved portion from the gift agreement. In this chapter the author examines the problems which the forced heirs face claiming the reserved portion. The author deals with the theory and practice which the sworn notaries face handling the probate cases, taking as a base the consultations with the sworn notary. The author investigates the judiciary law on the issue of distribution of the reserved portion from the gift agreement and in what way it is interpreted in different judgements. In the last chapter the author sets a target to prove that the forced heirs are not entitled to challenge a marriage contract on joint ownership of property, examining the agreement on joint ownership of property and analysing the validity of the claim of forced heir.
Separate issues of claim in the distribution of the reserved portion
Keywords: Juridiskā zinātne