Testēšanas procesa optimizācija - Dreždere, Daina (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbs veltīts testēšanas pieeju optimizācijai izmantojot formālas metodes. Pētījuma mērķis ir izpētīt un novērtēt kādu testēšanas pieejām iespējams izmantot papildus projektā pielietotajām stratēģijām, lai saglabātu un, iespējams, paaugstinātu produkta kvalitāti, samazinot resursu izmaksas. Kā galvenā formālā metode tiek pētīta modeļbāzētā testēšanas pieejas specifika. Darbā aprakstīts un salīdzināts testēšanas process un pielietotās testēšanas stratēģijas divos dažādos projektos, viena uzņēmuma ietvaros. Balstoties uz izpētītajiem materiāliem ir piedāvāti optimizācijas risinājumi un sniegti uzskatāmi risinājumu piemēri. Darba noslēgumā ir apkopoti iegūtie rezultāti un veikti secinājumi par pētāmo tēmu – pāreja no vienkāršiem funcionālu testpiemēru izveides uz scenāriju testiem balstītiem uz sistēmas modeli ļauj samazināt testēšanas resursu izmaksas, tajā pašā laikā, nemazinot produkta kvalitāti. Atslēgvārdi: Testēšana, testēšanas stratēģija, modelis, process, optimizācija.

The paper is devoted to testing approach optimization using formal methods. The aim of the study is research and evaluate what kind of testing starategy could be intrduced in project in addiction to already used methods, to maintain and possibly elevate quality of the product at the same time reducing resource costs. As the principal such formal method is studied model-based testing approach specificity. The paper describes and compares the testing process and the testing strategy for two different projects within a single company. Based on the researched materials optimization solutions are proposed and are provided examples of these solutions. In the final phase of the paper summarizes the obtained results and the conclusions of the researched topic - creation of scenario-based tests from the system model allows reduce the cost of testing resources, at the same time not compromising the quality of the product. Keywords: Testing, testing approach, model, process, optimization.
Optimization of testing process
Keywords: Datorzinātne