Latvijas komercbanku kredītportfeļa analīze - Savatejeva-Keisela, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs “Latvijas komercbanku kredītportfeļa analīze” ir izstrādāts, lai izpētītu kopējo Latvijas komercbanku kredītportfeli, jo, kā zināms, kreditēšana ir nozīmīga banku pelnīšanas operācija, kas ļauj uzlabot labklājības līmeni mājsaimniecībām un dod attīstības iespējas uzņēmumiem. Kredītoperāciju rezultātā tiek stimulēta valsts kopējā ekonomiskā attīstība. Pētījuma periods ir no 2013. gada līdz 2017.gadam, t.i.- pieci gadi, taču salīdzināšanai, darbā tiek iekļauts arī iepriekšējais laika periods. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt šī brīža kredītportfeļa kvalitāti un salīdzināt to ar iepriekšējo periodu, kad globālās finanšu krīzes ietekmē samazinājās aizņēmēju maksātspēja un pasliktinājās kopējais banku kredītportfelis. Salīdzināšanas rezultātā tiek noskaidrota Latvijas tautsaimniecības attīstība, iespējamās problēmas kreditēšanā un izstrādāti priekšlikumi kredītportfeļa pilnveidošanai. Darbā ir izklāstīti kredītu veidi, noteikta kredītpolitikas struktūra, apskatīti banku darbību ietekmējošie riski un svarīgākā banku riska- kredītriska mazināšanas metodes. Tiek veikta kredītportfeļa strukturāli-dinamiskā analīze un novērtēšana ar koeficientu metodi. Koeficientu metode komercbanku kredītportfeļa analīzē ļauj autorei vērtēt un salīdzināt kredītportfeļa attīstības tendences, kvalitāti un rentabilitāti, un raksturot kredītriska ietekmi uz kopējo bankas darbību.

Bachelor's thesis “Loan portfolio of Latvian Commercial Banks” is designed to explore the total loan portfolio of Latvian commercial banks, because, as it is known, lending is an important banking operation, enabling households to improve their welfare levels and provides development opportunities for companies. As a result of the credit operations, the overall economic development of the country is stimulated. The period of the study is from 2013 to 2017, i.e. five years, but the previous time period is also included for comparison. The aim of the bachelor`s thesis is to assess the quality of the current loan portfolio and compare it with the previous period, when the solvency of the borrowers decreased due to the global financial crisis and the overall banking credit portfolio deteriorated. As a result of the comparison, the development of the Latvian economy, possible problems in lending and proposals for development of the loan portfolio are identified. The thesis sets out the types of the credit, identifies structure of the credit policy, addreses the risks affecting banking activities and the key banking risk – credit risk mitigation methods. A structurally - dynamic analysis and valuation of the loan portfolio is carried out using a coefficient method. The coefficient method in the analysis of the loan portfolio of commercial banks allows the author to assess and compare the trends, quality and profitability of the loan portfolio and to describe the impact of credit risk on the overall banking activity.
Loan Portfolio of Latvian Commercial Banks
Keywords: Ekonomika; kredītportfelis; kredītpolitika; kredītu veidi; kredītrisks; kredītportfeļa kvalitāte