Postoperatīvās hipoparatireozes incidence pacientiem pēc totālās tireoīdektomijas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā - Kačurina, Valērija (Latvijas Universitāte, 2024)
Tēmas aktualitāte: Postoperatīva hipokalciēmija un hipoparatireoze ir biežas komplikācijas pēc kakla operācijām. Latvijā pēcoperācijas hipoparatireozes incidences statistiskās analīzes līdz šim nav publicētas, tāpēc šis retrospektīvs pētījums palīdzēs izvērtēt pēcoperācijas komplikāciju riskus, uzlabojot prognozi, atpazīstot pacientu grupas, kurās biežāk attīstās hipoparatireozes simptomi postoperatīvās hipokalciēmijas dēļ. (Edafe & Balasubramanian, 2017). Mērķis: Retrospektīvi izpētīt postoperatīvās hipoparatireozes incidenci pacientiem vismaz sešus mēnešus pēc totālās tireoīdektomijas, izvērtēt to biežumu, vecumu, dzimumu, histopatoloģisko atradni un limfadenektomiju kā ietekmējošus faktorus hipoparatireozes attīstībā. Metodes: Retrospektīvs pētījums tika veikts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā 5. ķirurģijas nodaļā. Pētījumā iekļauti 297 pacienti, kuriem tika veikta totālā tireoīdektomija laika periodā no 2021. gada septembra līdz 2023. gada augustam. Dati ievākti no PSKUS pacientu medicīniskās dokumentācijas un EUROCRINE datubāzes. Dati apkopoti un uzglabāti Microsoft Excel programmā, bet apstrādāti IBM SPSS Statistics programmā 25. versijā. Rezultāti: No 297 pacientiem vecumā no 22 līdz 90 gadiem sievietes bija 83,2%, vīrieši bija 16,8%, kuriem tika veikta totālā tireoīdektomija 31% malignitātes, 26,3% malignitātes izslēgšanas, 24,2% tireotoksikoze, 18,2% kompresijas simptomu un 0,3% citu indikāciju dēļ. Pirmajā dienā pēc operācijas tranzitora hipoparatireoze tika konstatēta 32% gadījumos, pēc viena mēneša tā saglabājās 13,1% gadījumos un sešus mēnešus pēc operācijas permanenta hipoparatireoze persistēja 7% gadījumu. Permanentās hipoparatireozes incidence pacientiem ar iepriekš apstiprinātu tranzitoru hipoparatireozi un ļaundabīgu vairogdziedzera slimību ir 9,5%, labdabīgu vairogdziedzeru slimību gadījumā permanenta hipoparatireoze tika konstatēta 4,6% pacientiem. Pacientiem ar apstiprinātu permanentu hipoparatireozi limfadenektomija tika veikta 47,6% gadījumu. Permanentās hipoparatireozes pacientu grupā viegla hipokalciēmija tika konstatēta diviem indivīdiem. Visvairāk pacientu ar permanentu hipoparatireozi bija ar histopatoloģiski apstiprinātu papilāru vēzi (47,6%), medulārā vēža gadījumā permanentās hipoparatireozes incidence 19%, savukārt pacientiem ar folikulāru vēzi permanenta hipoparatireoze netika konstatēta. Labdabīgu vairogdziedzera slimību pacientiem permanenta hipoparatireoze bija 28,6% gadījumu. Secinājumi: Limfmezglu disekcija, malignitāte un postoperatīva tranzitora hipoparatireoze ir riska faktori permanentās hipoparatireozes incidencei. Pēcoperāciju kalcija un D vitamīna adekvāta substitūcija samazina postoperatīvas hipokalciēmijas biežumu.

Introduction: Hypoparathyroidism is a common complication in patients undergoing total thyroidectomy (TT). The aim of this study was to analyse a cohort of patients after thyroidectomy at the Pauls Stradiņš Clinical University Hospital in Riga. In order to detect the risk factors on time and provide appropriate treatment for the patients who could develop postoperative hypoparathyroidism. Materials and methods: In total we reviewed 297 patients’ records and laboratory findings from September 2021 till August 2023, all of them had undergone total thyroidectomy at Pauls Stradiņš Clinical University Hospital. The data was collected from patients’medical records, stored in Microsoft Excel program and processed in IBM SPSS Statistics program version 25. Results: Out of all 297 patients, 16.8% or 50 were men, and the majority, 83.2% (247), were women, who underwent total thyroidectomy due to malignancy (31%), suspected malignancy (26.3%), thyrotoxicosis (24.2%), compression symptoms (18.2%) and other indications (0,3%) accordingly. On the first day after surgery temporary hypoparathyroidism incidence was 32%, in one month it has been confirmed in 13.1% patients, in six months permanent hypoparathyroidism persisted in 7% of cases. Permanent hypoparathyroidism incidence in patients with confirmed postoperative hypoparathyroidism was observed more in patients with malignancy in 9.5% of cases, however patients with benign thyroid disease had permanent hypoparathyroidism in only 4.6% of cases. In patients who developed permanent hypoparathyroidism lymph node dissection was performed in 47.6% of cases, but hypocalcemia was identified only in two cases. Histopathologically in the majority of patients with permanent hypoparathyroidism papillar carcinoma was detected in 47.6%, incidence of medullary carcinoma was 19% and there were no cases of permanent hypoparathyroidism in patients with follicular carcinoma. Permanent hypoparathyroidism occurance in patients with benign thyroid disease was 28,6%. Conclusion: Malignancy, lymph node dissection and temporary hypoparathyroidism are risk factors for the development of permanent hypoparathyroidism in patients after total thyroidectomy. Postoperative calcium and vitamin D sufficient substitution decreases postoperative hypocalcemia incidence.
The course of postoperative hypoparathyroidism after total thyroidectomy: the data from the largest centre of endocrine surgery in Latvia
Keywords: Medicīna; Postoperatīva hipoparatireoze; Totālā tireoīdektomija; Postoperatīva hipokalciēmija; Limfadenektomija