Prasību inženierija informācijas sistēmu izstrādē cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - Tīrumniece, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā tiek apskatīti izplatītākie prasību inženierijas procesu modeļi, izsvērtas to priekšrocības un trūkumi, izmantotās prasību inženierijas metodoloģijas, izstrādājot informācijas sistēmu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī, balstoties uz apskatītajām prasību inženierijas metodoloģijām, izstrādātas vadlīnijas prasību inženierijas pielietošanai informācijas sistēmu izstrādē cilvēkiem ar Dauna sindromu. Darbā apskatītā tēma ir aktuāla, jo mūsdienās ir pieejama ierobežota informācija par to, kā tiek izstrādātas informācijas sistēmas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šī iemesla dēļ ir svarīgi izstrādāt vadlīnijas, kas ir jāņem vērā, veidojot informācijas sistēmu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

The paper describes the most common requirements engineering process models, their advantages and disadvantages have been assessed, requirements engineering methodologies, requirements engineering methodologies used in developing information system for people with disabilities, as well as, based on previously considered requirements engineering methodologies, developed guidelines for the application of requirement engineering in the development of information systems for people with Down syndrome. The chosen theme is topical because nowadays limited information is available on how information systems for people with disabilities are developed. For this exact reason, it is important to develop guidelines that must be taken into account when designing an information system for people with disabilities.
Requirements engineering in information systems development for people with disabilities
Keywords: Datorzinātne; prasību inženierija; metodoloģija; vadlīnijas; cilvēki ar īpašām vajadzībām; Dauna sindroms