Silguldas purva parastās priedes Pinus sylvestris L. subfosilās koksnes gadskārtu hronoloģijas izveide un raksturojums - Rusovs, Emīls (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba gaitā 20 koksnes paraugiem gadskārtu platumi izmērīti 57 rādiusos. Ir veikta mērījumu kvalitātes pārbaude – šķērsdatēšana, pēc kuras 18 paraugi bija izmantojami hronoloģijas veidošanai. Pēc nepieciešamo korekciju veikšanas izveidota 169 gadus gara hronoloģija, kurā atrasti 58 zīmīgie gadi. Vidējās jūtības vērtība bija 0,31, kas ir vidēji augsts rādītājs un apliecina vides faktoru nozīmi koku radiālajā augšanā. Hronoloģija salīdzināta ar 65 Latvijā un 7 Skandināvijā veidotām priedes hronoloģijām, taču katrā gadījumā atsevišķi ieteicamie sākuma un beigu gadi atšķīrās, nesniedzot skaidru priekšstatu par hronoloģijas datējumu. Tas apliecina to, ka purvā augšanas apstākļi krasi atšķiras salīdzinājumā ar minerālaugsnēm un dažādās purva teritorijās.

In this study, tree-ring widths in 57 radiuses have been measured for 20 wood samples. Cross-dating was applied to verify the accuracy of measurements. 18 samples were suitable for creation of chronology. After the necessary corrections were made, a chronology 169 years long was created with 58 pointer-years. The mean sensitivity value was 0.31, which is rather high value for this parameter and indication of the important role of environmental factors on the radial increment. The chronology was compared to 65 other pine chronologies in Latvia and 7 in Scandinavia but in each case the initial and closing recommendable years differed preventing to acquire a clear idea on the dating of chronology. This confirms that the growing conditions between bogs and mineral soils differ radically as well they vary from one bog territory to another.
Construction and characteristics of tree ring chronology of Scots pine Pinus sylvestris L. subfossil wood from bog Silgulda
Keywords: Bioloģija