Makrofītu daudzveidību un sastopamību ietekmējošie faktori eitrofajos ezeros - Maderniece, Agita (Latvijas Universitāte, 2018)
No 2017. līdz 2020.gadam Latvijā norisinās Eiropas projekts “Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā”. Bakalaura darba izstrādei projekta ietvaros tika apsekoti astoņi ezeri (Sudals, Augulienas ezers, Ludza ezers, Stāmerienas ezers, Ušurs, Juglas ezers, Lielais Baltezers, Mazais Baltezers). Dati ievākti laika periodā no 2017. gada 14. augusta līdz 26. septembrim. Bakalaura darbā tika veikta makrofītu sugu sastāva un sastopamības biežuma izpēte atkarība no dažādiem faktoriem (ūdens ziedēšana, viļņu darbība, organiskā materiāla uzkrāšanās, litorāles slīpums, grunts sastāvs, zemes lietojuma veids ezera krastā, ūdens caurredzamība un ūdens krāsa). Dati analizēti statistikas programmā PC-ORD 5. Kvalitatīvajiem faktoriem tika veikta indikātorsugu analīze, bet kvantitatīvajiem faktoriem veikta PCA analīze. Hipotēzē tika prognozēts, ka makrofītu sugu sastāvu un sastopamības biežumu visvairāk ietekmē ūdens caurredzamība, ūdens krāsa, zemes lietojuma veids ezera krastā un grunts sastāvs. Veicot pētījumu tika secināts, ka lielākoties hipotēze ir apstiprinājusies, lai gan ūdens krāsa sugu sastopamību neietekmē, taču to ietekmē ūdens ziedēšana.

From 2017 to 2020, a European project "Preconditions for the best conservation of biodiversity and protection of ecosystems in Latvia" is taking place in Latvia. In the framework of the project, eight lakes (Sudals, Lake Augulienta, Lake Ludza, Lake Stāmeriena, Ušurs, Lake Jugla, Lielais Baltezers, Mazais Baltezers) were considered for the development of the bachelor thesis. Dates collected during the period from August 14, 2017 to September 26, 2017. Bachelor's thesis investigated the composition and incidence of macrophytic species depending on various factors (water blooms, wave activity, accumulation of organic materials, slope of the lithorale, soil composition, land use at the coast of lake, water transparency and water color). Data were analyzed in the PC-ORD 5 statistical program. For qualitative factors, an indicator analysis was performed, but PCA analysis was performed for quantitative factors. The hypothesis predicted that the composition and incidence of macrophytic species are most affected by water transparency, water color, land use at the lake shore and soil composition. The study concludes that the hypothesis is largely confirmed, although water color does not affect the occurrence of species, but it is affected by water blooms. Keywords: macrophyte diversity, frequency of macrophytes, eutrophic lakes, soil composition, land use at the coast of lake, water transparency, water color, submerged macrophytes.
The influence factors on macrophytes diversity and occurence in the eutrophic lakes
Keywords: Bioloģija; makrofītu daudzveidība; makrofītu sastopamības biežums; eitrofi ezeri; iegrimušie makrofīti; ūdens caurredzamība