Devona Ogres un Stipinu svītas nogulumi Imulas un Amulas lejtecē - Barkanovs, Renārs (Latvijas Universitāte, 2008)
Šajā darbā tiek veikts Ogres un Stipinu svītas pētījums Imulas un Amulas upju lejtecē tā laika fizģeogrāfisko sedimentācijas apstākļu rekonstrukcijai dotajā teritorijā. Vienlaicīgi tiek veikts salīdzinājums ar agrākajiem Ogres laika iežu pētījumiem Baltijas teritorijā un Krievijas ziemeļrietumu daļā, meiģināts korelēt Ogres svītas iežu atsegumus pēc to litoloģiskā sastāva un ihtiofaunas. Sedimentācijas apstākļu noteikšanai pagatavoti dolomītu un dolomītmerģeļu plānslīpējumi no minētajām vietām, bet smilšakmeņiem atseguma pamatnē veikta granulometriskā analīze hidrodinamisko apstākļu noteikšanai. Bez tam liela pētījuma daļa veltīta mikrofosīliju pētījumiem ar optisko mikroskopu un elektronmikroskopu, kas iegūti no šo pašu smilšakmeņu paraugiem, kā arī veikts makrofosīliju pētījums, kas palīdzēja precizēt faunu un rekonstruēt fizģeogrāfiskos apstākļus. Pētījuma rezultātā noteikti sedimentācijas un fizģeogrāfiskie apstākļi Ogres un Stipinu laikā Abavas vidusteces teritorijā, kas apstiprina agrākos pētījumus un papildina kopējo Galvenā Devona lauka attīstības ainu, bet paleontoloģisko pētījumu rezultātā atrastas agrāk nezināmas ihtiofaunas atliekas, kas ļauj uzskatīt Ogres svītu dotajā teritorijā par perespektīvu paleontoloģiskajiem pētījumiem.

In the given work Ogre and Stipinai formations were investigated in downstream of rivers Imula and Amula in order to reconstruct sedimentary environment in the given territory. Simultaneously a comparison is made with previous researches that are made in Baltic and North-West of Russia, it is attempted to correlate the outcrop of the Ogre Formation at Amula and Imula rivers according to depositional structure and fish remains. For clarification of sedimentary environment cuts were made from dolomite and dolomitic marlstone examples that are gathered from the mentioned places but for sandstones from the mentioned outcrop a grain size analysis was made for clarification of hydrodinamynamics conditions. Further a great part of the work is dedicated to microfossil research from the same outcrops using the optical and electron microscope, as well as to macrofossils that allowed reconstructing the fauna in general, as well as allowed to help to reconstruct the fauna in general, as well as helped to reconstruct the physical and geographical conditions. In course of the research the depositional environment was clarified at Ogre times in Abava middle reaches that approves the previous researches and supplements the total development scene of the Main Devonian field but in the result of micropaleontologic research previously unknown fish remains were found that allows to regard Ogre Formation in the given territory as perspective for paleontological researches.
Deposits of the Devonian Ogre and Stipinu Formations at the lower Imula and Amula rivers
Keywords: Ģeoloģija