Niobija atomu supersīkstruktūras pētījumi ar Furjē transformācijas spektroskopijas metodi - Feruļova, Inesa (Latvijas Universitāte, 2008)
Niobija dobā katoda izlādes lampas spektrs tika reģistrēts diapazonā no 12000 līdz 31000 cm-1 ar Furjē spektrometru IFS 125HR ar augstu izšķiršanu spēju 0.02 cm-1. Izmantojot šo spektru, tika noteiktas jaunas, līdz šim nezināmas, supersīkstruktūras A konstanšu vērtības. Dotajā darbā tika sniegti un analizēti rezultāti niobija atomārām pārejām diapazonā no 23200 līdz 25000 cm-1, kurām līdz šim nebija zināmas supersīkstruktūras konstantes augšējam stāvoklim, bet labi zināmas apakšējam stāvoklim. Tika pētīti stāvokļi 6P3/2, 6P5/2 un 6F3/2 no konfigurācijas 4d45p, un 4F7/2 no konfigurācijas 4d35s5p. Supersīkstruktūras konstantes katram noteiktam augšējam stāvoklim tika noteiktas analizējot komplekso līnijas struktūru pārejai no šī stāvokļa uz dažādiem apakšējiem stāvokļiem. Atslēgvārdi: Niobijs, supersīkstruktūras konstante, Furjē spektrs, dobā katoda izlādes lampa.

The spectrum of Nb atom in a hollow cathode discharge is recorded in the wavelength range from 12000 to 31000 cm-1 with IFS 125HR Fourier transform spectrometer providing high spectral resolution 0.02 cm-1. These data enable us to determine a number of magnetic dipole hyperfine constant A values, which have been unknown up to now, for the 6P3/2, 6P5/2 and 6F3/2 levels from the 4d45p configuration, and 4F7/2 level from the 4d35s5p configuration. Here, results are presented for the spectral lines in the wavelength region from 23200 to 25000 cm-1. The hyperfine constant A of the upper level is extracted from the complex line profiles of spectral transitions from this level to several lower lying levels. Keywords: Niobium, hyperfine constants, Fourier spectrum, hollow-cathode discharge lamp.
Hyperfine structure studies of atomic Niobium by Fourier transform spectroscopy
Keywords: Fizika