6-7 gadus vecu bērnu lasītprasmes sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē, izmantojot didaktiskās spēles - Tauriņa, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba autors: Kristiāna Tauriņa Darba nosaukums: 6-7 gadus vecu bērnu lasītprasmes sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē, izmantojot didaktiskās spēles. Kvalifikācijas darba mērķis: sekmēt 6-7 gadus vecu bērnu lasītprasmi, izmantojot didaktiskās spēles. Kvalifikācijas darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā darba autore analizē dažādu autoru teorētisko literatūru par lasītprasmes jēdziena būtību un raksturojumu. Šajā nodaļā tiek analizētas sasniedzamo rezultātu nostādnes pirmsskolas izglītības 3.posmam, izvirzīti sasniedzamie rezultāti empīriskajam pētījumam un detalizētāk pētīts attīstības raksturojums 6-7 gadus veciem bērniem. Otrajā nodaļā tiek pētītas un analizētas teorētiskās nostādnes par didaktisko spēļu izmantošanu lasītprasmes sekmēšanai 6-7 gadus veciem bērniem, kurā tiek skaidrotas didaktiskās spēles un to būtība, un analizēta informācija par didaktisko spēļu organizēšanas un vadīšanas principiem 6-7 gadus vecu bērnu lasīšanas sekmēšanai, kas tiks izmantots empīriskajā pētījumā. Trešajā nodaļā, darba autore izstrādā kritērijus, lai veiktu 6-7 gadus vecu bērni sākotnējo lasītprasmes mērījumu. Tiek analizēts rezultāts un tiek izveidota didaktisko spēļu kopa, lai sekmētu 6-7 gadus vecu bērnu lasītprasmi, tiek veikta spēļu gaitas analīze, raksturots pedagoģiskais process, organizējot un vadot didaktiskās spēles 6-7 gadus veciem bērniem. Tiek veikts atkārtots lasītprasmes mērījums, kurš tiek analizēts, iegūtie dati tiek salīdzināti, un tiek veikti secinājumi. Atslēgas vārdi: lasītprasme, didaktiskās spēles, pirmsskola, 6-7 gadus veci bērni, sekmēšana. Kvalifikācijas darba struktūra: Kvalifikācijas darba apjoms 39 lpp. Darbā iekļautas 9 tabulas, 2 attēli, 6 pielikumi. Darbā izmantoti 25 avoti.

Author of the Qualification paper: Kristiāna Tauriņa Qualification paper theme : Promoting reading skills of 6-7 year old children in preschool education institution, using didactic games. The qualification paper consists of three chapters. In the first chapter, the paper author analyses the theoretical literature of different authors on the nature and characterisation of the concept of reading skills. In this chapter analyses achievable result for preschool 3 educational stage, outlines the achievable results what needs to be achieved for empirical research and further explores the developmental characteristics of 6-7 year olds. The second chapter explores and analyzes theoretical guidelines on the use of didactic games, for promoting reading skills of 6-7 year olds, were explains didactic games and their nature, and analyzes information on the principles of organizing and guiding didactic games, to promote reading skills of 6-7 year olds, which will be used in the empirical study. In Chapter three, the author of the paper, develops criteria to achieve initial reading skill measurement of 6-7 year olds. The result is analyzed and a set of didactic games are created to promote reading skills of 6 - to 7-year-olds, perfomed game progression analysis, described pedagogical process by organizing and guiding didactic games for 6 - to 7-year-olds. A repetitive reading measurement is being made and analyzed. The data obtained are compared, and conclusions are made. Keywords: reading skills, didactic games, primary school, 6-7 year old children, promoting. Qualification paper structure: Qualification paper volume 39 pages. The paper includes 9 tables, 2 pictures, 6 attachments. In the paper are used 25 sources.
Promoting reading skills of 6-7 year old children in preschool education institution, using didactic games
Keywords: Izglītības zinātnes; lasītprasme; didaktiskās spēles; pirmsskola; 6-7 gadus veci bērni; sekmēšana