Secinātāja pieslēgšana OWL redaktoram - Kols, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2010)
Kvalifikācijas darbs „Secinātāja pieslēgšana OWL redaktoram” tika izstrādāts ar mērķi izveidot moduli, kas semantisko secinātāju pieslēgtu OWL redaktoram. Šis uzdevums sastāv no vairākiem soļiem. Pirmkārt, OWL redaktorā izstrādātās ontoloģijas no grafiskās formas ir jāpārvērš uz tekstuālo formu. Otrkārt, iegūtais rezultāts kā parametrs ir jāpadod secinātājam. Treškārt, secinātāja atgrieztais rezultāts ir jāparāda redaktora lietotājam. Semantiskā secinātāja pieslēgšana OWL redaktoram dotu lietotājiem iespēju pārbaudīt OWL redaktora projektā grafiski izveidoto objektu attiecību pareizību. Darba aktualitāti nosaka tas, ka kvalitātes nodrošināšana semantiski korektu ontoloģiju izstrādē ir būtisks aspekts, taču līdz šim, šāda iespēja pārbaudīt ontoloģiju korektumu OWL redaktorā, nebija.

Qualification work „Reasoner support for OWL editor” was developed to create a module that would connect semantic reasoner to OWL editor. This task consists of several steps. First the ontology developed in the OWL editor is convertet from the graphical form to the textual form. Second the result is supplied as a parameter to the reasoner. Third the result returned from reasoner is displayed to the editors user. Connecting semantic reasoner to OWL editor provides users with opportunity to verify graphical object relation accuracy in project created with OWL editor. The actuality is justified by the fact that semantically correct ontology development is a crucial aspect of quality assurance in work with ontologies, however currently OWL editor does not have feature to verify that.
Reasoner support for OWL editor
Keywords: Datorzinātne