Latvijas jauniešu informācijpratība par rūpnieciskā īpašuma tiesību pārkāpumiem un to radītajiem kaitējumiem - Kasara, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba temats ir “Latvijas jauniešu informācijpratība par rūpnieciskā īpašuma tiesību pārkāpumiem un to radītajiem kaitējumiem”. Jaunieši, kuri izprot intelektuālā īpašuma nozīmi, visticamāk, respektēs citu intelektuālo īpašumu. Tas var palīdzēt novērst plaģiātismu, pirātismu un, protams, rūpnieciskā īpašuma tiesību pārkāpumus. Jauniešu informācijpratībai ir jābūt labā līmenī, lai zinātu, kā atšķirt oriģinālus un viltotus produktus un pieņemt apzinātus lēmumus par pirkumiem. Šis ir pirmais šāda veida pētījums Latvijā, kurā īpaši pētīta jauniešu informācijpratība rūpnieciskā īpašuma tiesību kontekstā. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot Latvijas jauniešu priekštatus un rīcību saistībā ar informāciju par rūpnieciskā īpašuma tiesību pārkāpumiem un to radītajiem kaitējumiem. Pētījumā izmantotas aptaujas anketas, fokusgrupas diskusija un intervijas, lai apkopotu atziņas, atklājot gan pozitīvos aspektus, gan jomas, kurās jauniešu informācijpratība ir jāuzlabo Pētījuma rezultāti liecina, ka, lai gan kopumā jauniešu informācijpratība ir laba, joprojām ir jomas, kurās viņu prasmes darbā ar informāciju par rūpnieciskā īpašuma tiesību pārkāpumiem ir jāuzlabo. Jauniešu informācijpratību ietekmē dažādi faktori, kas minēti arī pētījumā, bet īpaši to ietekmē pieejamās informācijas daudzveidīgums tieši jauniešu auditorijai. Pētījuma noslēgumā sniegti ieteikumi jauniešu informācijpratības uzlabošanai.

The topic of my master thesis is "Information literacy of young people in Latvia about industrial property rights infringements and the damage they cause". Young people who understand the importance of intellectual property are more likely to respect the intellectual property of others. This can help prevent plagiarism, piracy and, of course, infringements of industrial property rights. Young people need to have a good level of information literacy to know how to distinguish between genuine and counterfeit products and to make informed purchasing decisions. This is the first study of its kind in Latvia to specifically investigate young people's information literacy in the context of industrial property rights. The aim of the Master's thesis is to find out the attitudes and behaviour of young people in Latvia in relation to information on infringements of industrial property rights and the damage caused by them. The study uses questionnaires, focus group discussion and interviews to summarise the findings, revealing both positive aspects and areas where young people's information literacy needs to be improved The results show that, although young people's information literacy is generally good, there are still areas where their skills in dealing with information on industrial property rights infringements need to be improved. Young people's information literacy is influenced by a variety of factors, also mentioned in the study, but particularly by the diversity of information available specifically for young audiences. The study concludes with recommendations for improving information literacy among young people.
Information literacy of Latvian youth on industrial property rights infringements and their damages
Keywords: Komunikācijas zinātne; informācijpratība; jaunieši; rūpnieciskā īpašuma tiesības; information literacy; young people