Sieviešu rekrutēšana obligātajā militārajā dienestā: Latvijas un Somijas gadījumu analīze - Čuhnova, Amanda (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir: Sieviešu rekrutēšana obligātajā militārajā dienestā: Latvijas un Somijas gadījumu analīze. Darba mērķis ir izpētīt, kāda ir Latvijas un Somijas valstu ieviestā rīcībpolitika attiecībā uz obligāto militāro dienestu (OMD), aplūkojot to caur dzimuma prizmu. Papildus tam, analizēt ar OMD saistītās rīcībpoltikas un OMD rekrutēšanas stratēģijas instrumentus. Bakalaura darba ietvaros aplūkotā rīcībpolitika ir Latvijas un Somijas valstīs ieviestie likumi saistībā ar valstī ieviestajiem valsts aizsardzības dienestiem, kas darba ietvaros definēti kā OMD. Kā arī, aplūkotas OMD ietvaros pielietotās rekrutēšanas stratēģijas, kas arī uzskatāmas par rīcībpolitikas mērķu sasniegšanas instrumentu. Izmantotās teorijas darba ietvaros ir feminisma un feminisma institucionālisma teorija, kā arī rīcībpolitikas instrumentu teorija. No šīm teorijām izvirzīti kritēriji, kuru ietvaros veikta salīdzinošā gadījumu analīze starp Latvijas un Somijas OMD ieviestajām rīcībpolitikām un rekrutēšanas stratēģijām. Pētījuma rezultātā tiek secināts, ka dzimuma loma OMD rīcībpolitikā un rekrutēšanas procesā ir būtiska, jo OMD tiek iesaukti pilsoņi balstoties uz to dzimuma. Galvenie OMD rīcībpolitikas instrumenti ir likumi un regulējumi, taču to tipi, balstoties uz aplūkoto teoriju, lielākoties ir stimulējošie jeb incentive. Galvenie rīcībpolitikas instrumenti, ar ko tiek veicināta sieviešu iesaiste OMD ir simboliskie instrumenti, kā, piemēram, reklāmas. Atslēgas vārdi: obligātais militārais dienests, sieviešu rekrutēšana, rīcībpolitikas instrumenti, Latvija, Somija.

The topic of the bachelor thesis is: Recruitment of women into compulsory military service: case analysis of Latvia and Finland. The aim of the thesis is to investigate the policies introduced by Latvia and Finland regarding compulsory military service (OMD), looking at it through the prism of gender. In addition, to analyze OMD-related policy and OMD recruitment strategy tools. The policy considered in the analytical framework of the bachelor thesis is the laws introduced in Latvia and Finland in connection with the national defense services introduced in the country, which are defined as OMD within the framework of the thesis. Also, the recruitment strategies used within the OMD are researched, which are also considered as a tool for achieving policy goals. The theories used in the thesis are the theory of feminism and feminist institutionalism, as well as the theory of policy instruments. From these theories, criteria are put forward, within which the comparative case analysis between the policies and recruitment strategies introduced by the Latvian and Finnish OMD were made. As a result of the research, it is concluded that the role of gender in the OMD policy and recruitment process is essential, because OMD citizens are recruited based on their gender. The main policy instruments of OMD are laws and regulations, but their types, based on the considered theory, are mostly stimulating or incentive. The main policy instruments to promote women's involvement in OMD are symbolic instruments such as advertisements. Key words: compulsory military service, recruitment of women, policy instruments, Latvia, Finland.
Recruitment of women into compulsory military service: case analysis of Latvia and Finland
Keywords: Politikas zinātne; obligātais militārais dienests; sieviešu rekrutēšana; rīcībpolitikas instrumenti; Latvija; Somija