Rīgas patērētāju vērtības un dzīves stils (metodika reklāmas mērķa grupu sasniegšanai) - Lavrenko, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs – ir ASV mārketinga pētījumu ‘Vērtības un dzīves stili 2’ (Values and Life Styles 2 jeb VALS 2) un ‘Vērtību saraksts’ (List of Values jeb LOV) pielietojums Rīgā. Šie pētījumi ir vērsti uz patērētāju psihogrāfisko datu noskaidrošanu. Pātērētāju psihogrāfiskus datus vāc pētniecības aģentūra TNS Latvia. Taču neviens no veiktiem mārketinga pētījumiem (Atlas™, semiometrija, NeedScope System™ un Conversion Model™) neskar tādu koncepciju kā patērētāju dzīves stili, ko nosaka personības attīstības līmenis un ļauj dzīļāk izprast auditorijas motivāciju, vajadzības un vērtības. Iegūtie faktoranalīzes rezultātā psihogrāfiskie dati ir korelēti ar pārtikas produktu un mediju patēriņu, tāpēc tos var izmantot kā praktisku rīku pārtikas produktu reklāmas kampaņas plānošanā. Šīs praktiskais rīks palīdz reklāmdevējam orientēties uz savas mērķauditorijas vēlmēm un dzīves stilu un līdz ar to racionāli ieguldīt savus līdzekļus produkta pārdošanas procesa optimizēšanai. Darbs aptver arī ASV un Rīgas patērētāju salīdzinājumu.

The present Paper studies the usage of USA marketing researches Values and Life Styles 2 or VALS 2 and The List of Values or LOV in Riga. The goal of these researches is to collect the psychographic information. The psychographic information collection is in the competence of research agency TNS Latvia. However, not any of taken place marketing researches (Atlas™, Semiography, NeedScope System™ and Conversion Model™), has been devoted to a such concept, as Consumer’s Life Styles, which is defined by the level of a person development and which lets more deeply understand the motivation, necessities and values of target audience. The psychographic results of factoranalyses correlate with the meal products and the mass media, that is why they can be used as a practical instrument in the process of advertising company of meal products. This is a practical instrument, which lets the advertiser orient in the needs and the life styles of their consumer, that means, to rationally invest in the process of sells level optimization.
Values and Life Styles of Riga's Consumers (Method of Reaching Advertising Target Audience)
Keywords: Komunikācijas zinātne