Dubultzvaigznes HD202851 spektroskopiska analīze - Rjabuha, Sandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Oglekļa zvaigznei HD202851, kurai nav skaidra evolūcijas stadija, izmantojot augstas izšķirtspējas absorbcijas spektru, veikta atomu un molekulu līniju identifikācija optiskajā diapazonā, noteikts radiālais (Doplera) ātrums, efektīvā temperatūra (Teff), brīvās krišanas paātrinājuma uz virsmas logaritms (log(g)), turbulences ātrums (ξ) un ķīmisko elementu koncentrācijas. Salīdzināts HD202851 un Saules atmosfēras ķīmiskais sastāvs. Izmantojot atmosfēru modeļu metodi, tika noteikti galvenie atmosfēras parametri: Teff = 4780 K, log(g) = 2.1 (cgs), ξ = 1.5 km/s. Ar spektrometrisku metodi noteikts radiālais ātrums vR = 24.5±0.5 km/s. Tika konstatēti pazemināta dzelzs grupas elementu koncentrācija un s-procesu elementu paaugstināta koncentrācija salīdzinājumā ar Sauli. Iegūtie rezultāti liecina, ka HD202851 ir dubultzvaigzne, kas līdzīga bārija un CH zvaigznēm, bet tā pieder atšķirīgai zvaigžņu paaudzei – biezajam diskam.

Atomic and molecular absorption line identification in visual spectral range, determination of radial (Dopler) velocity, effective temperature (Teff), logarithmic gravitational acceleration at the surface (log(g)), microturbulent velocity (ξ) and abundance analysis were made for carbon-rich star HD202851, with unclear evolutionary status, based on high resolution absorption spectra. The atmospheric chemical compositions of Sun and HD202851 were compared. Atmospheric parameters were estimated by atmosphere modeling techniques: Teff = 4780 K, log(g) = 2.1 (cgs), ξ = 1.5 km/s. Radial velocity calculated by spectrometric techniques vR = 24.5±0.5 km/s. Lower iron peak element abundance and higher s-process element abundance were established comparing with the Sun. The results testify that HD202851 is a binary, similar to barium and CH stars, but belongs to different stellar population – thick disc.
Spectroscopic analysis of the binary star HD202851
Keywords: Fizika