Torakālās aortas modeļa izveide no datortomogrāfijas uzņēmumiem un asins plūsmas modelēšana tajā - Liepiņš, Valts (Latvijas Universitāte, 2019)
Torakālās aortas aneirisma diagnosticēšanai izmanto vispārējus aortas parametrus, ar ku- riem nevar noteikt mazāk ekstrēmus, toties letālus, slimības izpausmes gadījumus. Darba mērķis ir izveidot modeli asins plūsmas aprēķinam torakālajā aortā izmantojot reālu pacientu datorto- mogrāfijas uzņēmumus un OpenFOAM atvērtā koda šķidrumu dinamikas rīkkopu. Darbā tika izveidots automātisks algoritms un izstrādāta metodika ģeometrijas apgabala un skaitliskā hidro- dinamikas režģa iegūšanai no aortas datortomogrāfijas uzņēmumiem. Izmantojot izveidoto režģi, tika veikta asins plūsmas modelēšana stacionārā un dinamiskā režīmā, piemeklējot piemērotākus robežnosacījumus pētāmajam apgabalam.

Thoracic aortic aneurysm is diagnosed using basic properties of aorta which are not suffi- cient enough to diagnose less extreme but still lethal variations of the disease. The purpose of this thesis is to create a computational model for blood flow in thoracic aorta using computed to- mography scans of real patients and OpenFOAM - the open source computational fluid dynamics toolkit. Automated algorithm and methodology was created for preperation of geometric domain and generation of computational mesh from computed tomography scans. Blood flow was com- putationally modeled both in stationary and dynamic modes and study has been done on finding optimal boundary conditions.
Development of thoracic aorta model from computed tomography and blood flow modelling within it
Keywords: Fizika; asins plūsmas simulācija; aortas aneirisma; OpenFOAM; pacientam specifiska režģa ģenerēšana