Politiskās līdzdalības noriets Latvijā? - Rancāns, Juris (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir „Politiskās līdzdalības noriets Latvijā”? Tās mērķis ir noskaidrot politikās līdzdalības tendences Latvijā, kā arī noskaidrot vēlētāju aktivitātes samazinājuma būtiskākos faktorus. Teorētiskajā daļā ir aplūkoti politisko līdzdalību ietekmējošie faktori. Darbam tika izvirzītas divas hipotēzes, to pārbaude tika veikta ar empīrisko datu salīdzināšanas metodi. Pētījuma rezultāti norāda uz to, ka politiskā līdzdalība Latvijā uzrāda lejupejošas tendences gandrīz visos apskatītajos politiskās līdzdalības veidos. Vēlētāju aktivitātes samazinājumā izšķirošie ir institucionālie un psiholoģiskie faktori, kas saistās ar pienākuma izjūtu. Atslēgvārdi: politiskā līdzdalība, līdzdalību ietekmējošie faktori, vēlētāju aktivitāte, demokrātijas kvalitāte.

Master's thesis: is "The eclipse of political participation in Latvia?” Its purpose is to identify Latvian political participation trends and clarify the turnout decrease key factors. The theoretical part deals with the political factors affecting participation. The work was put forward two hypotheses, the test was carried out with empirical data comparison method. The study results indicate that the political participation of Latvian showing a downward trend in almost all the reviewed forms of political participation. Decrease in turnout is crucial institutional and psychological factors associated with the sense of duty. Keywords: political participation, factors influencing participation, voter turnout, the quality of democracy.
Eclipse of Political participant in Latvia?
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)