Atmosfēras piesārņojumu ietekmējošo meteoroloģisko faktoru kvalitatīvā un kvantitatīvā analīze - Vīksna, Andris (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā tika pētītas kvantitatīvās un kvalitatīvās sakarības starp gaisa piesārņojuma līmeni, meteoroloģiskajiem un mikroklimatiskajiem parametriem, analizētas sēra dioksīda, slāpekļa dioksīda, ozona, benzola, putekļu PM10, p-ksilola un toluola koncentrācijas Rīgas pilsētā 2 tipiskos ielu kanjonos . Detalizēti analizētas paaugstināta piesārņojuma situācijas, veikta meteoroloģisko parametru (vēja, temperatūras, nokrišņu) un sinoptisko situāciju analīze. Apsekota gaisa kvalitātes monitoringa sistēma, izmantotās metodes, galvenie piesārņojuma avoti, novērtēta piesārņojuma izcelsme un ietekme uz cilvēku un ekosistēmu aizsardzību.

Quantitative and qualitative realations between level of air pollution, meteorological and microclimatic parameters has been researched in this work. Sulphur dioxide, ozonic, benzol, dust PM10, p-xylene and toluol concentrations in the Riga city on 2 typical street-canyons were analyzed. Particulary were analyzed situations of elevated pollution, complex analysis of meteorological parameters (wind, temperature, precipitation) and synoptic situations has been included. Air quality monitoring system, monitoring methods, main pollution sources were described as well with emphasis to air pollution impact assesment to humans and ecosystems in line to source apportionment.
Qualitative and quantitative analysis of meteorological parameters affecting the level of air pollutiom
Keywords: Vides zinātne