Skatiena pārneses analīze afektīvi atšķirīgu stimulu gadījumā - Klūģe, Elza (Latvijas Universitāte, 2023)
Lai noskaidrotu vai stimula izliekuma pakāpe ietekmē skatiena pārnesi saskarņu dizaina kontekstā un, vai lietotājiem veidojas asociācijas ar pozitīvām vai negatīvām afektīvajām emocijām atkarībā no formas izliekuma pakāpes, tika izstrādāts viens acu kustību izsekošans eksperiments un divi tiešsaistes eksperimenti - bērniem un pieaugušajiem. Acu kustību izsekošanas pētījuma ietvaros dalībnieki apskatīja vizuālus stimulus ar dažādām niansēm ar atšķirīgām izliekuma pakāpēm, savukārt tiešsaistes eksperimentos dalībnieki norādīja asociācijas ar emocijām un krāsām atkarībā no apskatītā stimula. Veicot iegūto rezultātu analīzi, tika noskaidrots, ka formas izliekuma pakāpei ir ietekme uz to ar kādām emocijām tā asociējas, tomēr tā nav tieši saistīta ar to vai vizuālā nianse ir izliekta vai šķautņaina. Acu kustību kontekstā tika novērots, ka lielāka vizuālās nianses izliekuma pakāpe rezultējas plašākā skatiena izkliedes lokā.

In order to find out whether the degree of curvature of the stimulus affects gaze pass in the context of interface design and whether users develop associations with positive or negative affective emotions depending on the degree of shape curvature, one eye movement tracking experiment and two online experiments were developed - for children and adults. In an eye-tracking study, participants viewed visual stimuli with different nuances with different degrees of curvature, while in online experiments, participants indicated associations with emotions and colors depending on the viewed stimulus. Analyzing the obtained results, it was found that the degree of curvature of the shape has an impact on what emotions it is associated with, however, it is not directly related to whether the visual nuance is curved or angular. In the context of eye movements, it was observed that a greater degree of curvature of visual nuance results in a wider circle of gaze dispersion.
Analysis of gaze transfer for affectively different stimuli
Keywords: Datorzinātne; afektīvas emocijas; saskarņu dizains; acu kustību pētniecība; fiksācija; skatiena pārnese