Hologrāfiskais ieraksts azo-benzola DO-3 un epoksīda sintēze - Paramonova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2021)
Hologrāfiskais ieraksts azobenzola DO-3 un epoksīda sintēze. Paramonova V., zinātniskais vadītājs Dr. chem., doc. Rudoviča V., Dr. phys., doc. Teteris J. Bakalaura darbs, 36 lappuses, 20 attēli, 1 tabulas, 17 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā tika pētīta virsmas reljefa režģu veidošanās efektivitāte hologrāfiskā ieraksta laikā azobenzola (AAB) un epoksīda (BADGE) plānās kārtiņās, dopējot tās ar Disperse Orange 3 (4-aminobenzols vai DO 3) krāsvielu. Hologrāfiskajam ierakstam tika izmantots Verdi 5 lāzeris ar 532 nm viļņa garumu, un nolasīšanai- diodes lāzeri ar 645 viļņu garumiem. Plānajās kārtiņās tika pētīta difrakcijas efektivitāte ieraksta laikā atkarībā no DO 3 koncentrācijas, kā arī tika mērīts režģu dziļums ar AFM. Darbā parādīts, ka DO3 klātbūtne uzlabo difrakcijas efektivitāti un palielina režģu dziļumu.

Holographic recording azobenzene DO-3 and epoxide synthesis. Paramonova V., scientific supervisor Dr. chem., doc. Rudoviča V., scientific supervisor Dr. phys., doc. Teteris J. Cours’s thesis, 36 pages, 20 figures, 1 tables, 17 literature references, 4 appendices. In Latvian. The efficiency of surfae relief grating formation during holographic recording in azobenzene (AAB) and epoxy (BADGE) thin films by doping them with Disperse Orange 3 (4-aminobenzene or DO 3) dye was studied. A Verdi 5 laser with a wavelength of 532 nm was used for holographic recording and a diode laser with a wavelength of 645 wavelength was used for reading. In thin films, the diffraction efficiency during recording depending on the DO 3 concentration was studied, as well as the lattice depth was measured with AFM. The paper shows that the presence of DO3 improves diffraction efficiency and increases lattice depth.
Holographic recording azobenzene DO-3 and epoxide synthesis
Keywords: Ķīmija; hologramma; virsmas reljefs; difrakcijas režģis; AAB-BADGE-DO3