Kontracepcijas līdzekļi farmaceitiskajā aprūpē - Krasnoščoka, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2025)
Kontracepcijas līdzekļi mūsdienās tiek lietoti gan grūtniecības novēršanai, gan terapeitiskiem nolūkiem. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot biežāk pieprasītos kontracepcijas līdzekļus farmaceitiskajā aprūpē, to lietošanas nolūkus un farmācijas speciālistu iesaisti pacientu izglītošanā. Pētījumā izmantotas divas aptaujas-sievietēm un farmācijas speciālistiem-, kā arī tika analizēti aptiekas kontraceptīvo līdzekļu aprites dati. Rezultāti liecina, ka visbiežāk izvēlētā metode ir barjermetode (prezervatīvi). Hormonālie līdzekļi bieži lietoti arī terapeitiskos nolūkos menstruālā cikla regulēšanai. Lielākā daļa farmācijas speciālistu savas zināšanas vērtē kā daļējas, tomēr sabiedrībai ir liela vēlme pēc farmaceitiskās aprūpes kontraceptīvo līdzekļu jautājumos. Darbā secināts, ka farmācijas speciālistu loma pacientu informēšanā būtu jāstiprina.

Contraceptive methods today are used not only to prevent pregnancy but also for therapeutic purposes. The aim of this bachelor’s thesis was to identify the most commonly requested contraceptive methods in pharmaceutical care, their purposes of use, and the role of pharmacy specialists in patient education. The study included two surveys—one for women and one for pharmacy professionals—as well as an analysis of pharmacy sales data. Results show that the most commonly chosen method is the barrier method (condoms). Hormonal contraceptives are also often used for therapeutic reasons. Most pharmacy professionals rated their knowledge as partial, while public interest in deeper pharmacist involvement was high. The study concludes that the pharmacist's role in patient education should be strengthened.
Contraceptives in pharmaceutical care
Keywords: Farmācija; kontracepcija; farmaceitiskā aprūpe; pacientu izglītošana; farmācijas speciālists