Korelācija starp obstruktīvās miega apnojas sindromu un centrālās tīklenes vaskulārajām un dzīslenes izmaiņām - Balode, Sandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 38 lapaspusēm, satur 11 attēlus, 2 tabulas, 1 grafiku un 107 literatūras avotus. Darba mērķis: Novērtēt obstruktīvās miega apnojas sindroma saistību ar izmaiņām makulas asinsvadu blīvumā. Dalībnieki: Pētījumā piedalījās 39 dalībnieki vecumā no 35 līdz 65 gadiem. Metode: Dalībniekiem novēŗtēts asinsvadu blīvums makulas piecos apgabalos un divos slāņos ar optiskās kohorences tomogrāfijas angiogrāfifju. Rezultāti: Netika atrasta statistiski nozīmiga makulas asinsvadu blīvuma izmaiņa obstruktīvāš miega apnojas sindroma grupai salīdzinājumā ar kontroles grupu. Atslēgas vārdi: obstruktīvās miega anpojas sindroms, periodiska hipoksija, asinsvadu blīvums, makula

Masterwork is written in latvian on 38 pages, contains 11 images, 2 tables, 1 graph and 107 literary sources. Purpose: to find a link between changes in macular vascular density and obstructive sleep apnea syndrome. Subjects: 39 adults participated in this research. Method: Measurements of macular vascular density in five segments and two layers using OCT-A. Results: No significant difference was found in macular vascular density between obstructive sleep apnea syndrome group and control. Keywords: obstructive sleep apnea syndrome, periodic hypoxia, vascular density, macula
Correlation between Obstructive Sleep Apnea Syndrome and Central Retinal Vascular and Choroidal Changes
Keywords: Fizika; obstruktīvās miega anpojas sindroms; periodiska hipoksija; asinsvadu blīvums; makula