Pactum de quota litis atlīdzības modelis advokāta praksē - Gailītis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “PACTUM DE QUOTA LITIS ATLĪDZĪBAS MODELIS ADVOKĀTA PRAKSĒ” veltīts advokātu atlīdzības modeļu, īpaši pactum de quota litis un pactum de palmario principu un no tiem izrietošiem honorāra veidiem (līdzdalības un veiksmes honorārs), juridiskajai un ētiskajai analīzei. Darbā pētīta šo modeļu ietekme uz taisnīgu tiesas pieejamību, sevišķi maznodrošinātām personām, un advokātu sociālo atbildību. Bakalaura darbā analizēts normatīvais regulējums, ētiskie izaicinājumi un sniegta Latvijas un ārvalstu prakses analīze. Bakalaura darbā izmantota juridiskā, salīdzinošā, vēsturiskā, dokumentu un gadījumu izpētes, literatūras pārskata, konceptuālā analīzes metode. Salīdzināta atlīdzības modeļu attīstība un piemērošana Latvijā, Eiropā un anglosakšu tiesību sistēmā, vērtējot tiesu precedentus un ētikas kodeksus. Darbs sniedz ieskatu, kā šie modeļi līdzsvaro advokātu un klientu intereses, un piedāvā ieteikumus to regulējuma pilnveidei un veiksmīgai pielietošanai praksē.

Bachelor’s Thesis “PACTUM DE QUOTA LITIS REMUNERATION MODEL IN ADVOCATE PRACTICE” is devoted to the legal and ethical analysis of lawyers' remuneration models, in particular the principles of pactum de quota litis and pactum de palmario, and the types of remuneration (contingency and success fee) that arises from them. The work examines the impact of these models on fair access to justice, especially for the disadvantaged, and on the social responsibility of lawyers. The Thesis analyses the legal framework, ethical challenges and provides an analysis of Latvian and foreign practice. Bachelor’s Thesis uses legal, comparative, historical, document and case study, literature review, conceptual analysis methods. The development and application of remuneration models in Latvia, Europe and the Anglo-Saxon legal system are compared, evaluating court precedents and codes of ethics. The work provides an insight into how these models balance the interests of lawyers and clients and offers recommendations for the improvement of their regulation and successful application in practice.
The pactum de quota litis model of remuneration in a lawyer's practice
Keywords: Juridiskā zinātne; advokātu atlīdzība; veiksmes honorārs; līdzdalības honorārs; pactum de quota litis; pactum de palmario