Literāro darbu izmantošana 3-4 gadīgu bērnu vārdu krājuma paplašināšanai - Avotiņa, Liena (Latvijas Universitāte, 2018)
Lienas Avotiņas kvalifikācijas darba “Literāro darbu izmantošana 3-4 gadīgu bērnu vārdu krājuma paplašināšanai”, mērķis ir analizēt literāro darbu efektivitāti uz 3-4 gadu vecu bērnu vārdu krājuma veidošanos. Darba autorei bija svarīgi teorētiski un praktiski izpētīt un pierādīt literāro darbu nozīmīgumu bērnu vārdu krājuma paplašināšanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darba autore analizēja dažādu psihologu, zinātnieku un pedagoga atziņas par vārda krājumu un tā paplašināšanu, kā arī veica praktisko pētījumu. Pētījums sastāv no 2 daļām: teorētiskās daļas un praktiskās daļas. Darba 1. nodaļā atspoguļotas dažādu psihologu, zinātnieku un pedagoga atziņas par runas attīstību, vārda krājuma paplašināšanos. Literāro darbu nozīmi bērnu runas un valodas attīstībā. Darba 2. nodaļā ir veikts praktiskais pētījums. Darbu uzsākot ir veikta bērna vārda krājuma pārbaude, aprakstīts pedagoģiskais process. Pēc pedagoģiskā procesa, atkārtoti tika veikta vārda krājuma pārbaude, visi iegūtie dati tika apkopoti un analizēti. Pētījums tiek veikts Ikšķiles novada pirmsskolas izglītības iestādē ”X”. Pētījumā piedalījās 12 bērni. Pētījuma laikā tika pierādīts, ka literārie darbi viennozīmīgi ietekmē un paplašina bērna vārda krājumu, attīsta bērna runu un tiek veicināta stāstīt prasme. Darba saturu veido ievads, divas nodaļas, apakšnodaļas, secinājumi, pielikumi un izmantoto literatūru avotu saraksts. Darbs aprakstīts 36 lapās. Darba izstrādei izmantoti 36 literārie avoti.

Liena Avotina qualification paper "The use of literary works for the extension of children's vocabulary of 3-4 years old”, aims to analyze the effectiveness of literary work on the formation of a 3-4 years old children's vocabulary. The aim of the work is to theoretically and practically investigate and prove the significance of literary works for the expansion of children's vocabulary. In order to achieve the goal, the author analyzed the findings of various psychologists, scientists and educators, and carried out a practical study. The study consists of 2 parts: theoretical parts and practical parts. Chapter 1 of the work reflects the ideas of various psychologists, scientists and pedagogues on the development of speech, the expansion of vocabulary. The importance of literary works in children's speech and language development. A practical study has been conducted in Chapter 2 of the work. At the beginning of the work, the examination of the child's vocabulary has been carried out, the research process has been described. After the research process, a verbal inventory check was repeated, all the collected data were collected and analyzed. The study is conducted in the Ikšķile town preschool educational institution "X". The study was attended by 12 children. During the research process, it is concluded that literary works clearly influence and expand the child's name stock, develop the child's speech and promote the narrative skills. The content of the work consists of an introduction, two chapters, subchapters, conclusions, annexes and a list of sources of literature used. The job is described 36 on the pages. 36 literature sources have been used for the development of the work.
The use of literary works for the extension of children's vocabulary of 3-4 years old
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; 3-4 gadīgi bērni; pirmsskola; runa; vārdu krājums; literārie darbi